PENGAT LABU.....PROMOT BLOG 2 - 1

P1250662
Ehem ehem buat apa tu?.Cuaca panas2 ni makan buah2an sedap kannn, hmm tadi saja lah perabih kan labu, buat pengat koo aku, hadoi tapi guna santan sikit siaa, campur dengan bubur cha-cha dan sagu biji. Buat sikit saja, dalam 300 gram labu. Mat guna gula putih saja, sebab tiba2kan teragak macam tu, labu ni jenis kuning oren, dahh kuah dia jadi kaler goldennn..whaa manyakk ongg laaahh, waa sukaa itu macamm adee golden karer maaaa... Sedap dimakan panas atau sejuk, tapi mat suka sejuk, baru nyamannn... Ok lah, untuk promot blog edisi ke-2, dan yang pertama mat nak promot blog.....

Tak lain tak bukan kak chik - ella dari blog "Dari Jari-Jari Halusku"...ha kalau kak chik baru sesuai jejari halus, ini ada ke patut kata jadi pakcik mat kiut macam jari misha omar..citt kak ummi kuantan pun tak agak2...jari i macho okeyy, juara kelim karipap!!...hahaha jari bunting padi pun yea juga...Ok lah, kalau senang dan nak tau lah blog kak chik ni apa cerr..boleh klik sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram labu manis, didadu sederhana besar
1 genggam bubur cha-cha, cuci dan rebus hingga lembut, toskan
1 camca besar sago biji, cuci dan toskan
1/2 cawan santan pekat
Gula secukup rasa (yang ni agak2 lahh yeaa)
Secubit garam
1 helai daun pandan, disimpul
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus labu dengan daun pandan hingga 1/2 empuk, masukkan bubur cha-cha dan sago tadi, masak hingga biji sago kembang. Masukkan gula secukup rasa dan secubit garam, kacau perlahan.
  2. Tuang santan pekat, kacau perlahan dan biar mendidih sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas atau pun sejuk....