Selamat petang semuaa, erkk maghrib laaa bukan petang dahh. Tempe lagi, dah musim tempe agaknya negeri mat gebu nih..haha, tak pe lah benda berkhasiat kan, tempe ni kira makanan wajib bagi orang2 jawa dan rakyat Malaysia amnya. Kalau nak hari raya, hmm tempe menjadi rebutan orang ramai. Kali ni mat buat sambal kering tempe pulak. Mat campur dengan ikan bilis yang digoreng garing dan juga kacang tanah sebagai bahan sampingan dia..Ni kira kurang lebih macam kerepek pedas ubi sambal tuuu. Rasanya makan macam tu pun sedap, hmm makan dengan bubur pun ok juga kann...hmmm, buat dia senang saja, jom kita lihat macam mana...
BAHAN-BAHANNNYA :-)
4 keping tempe (mat guna jenis yang bungkus dengan daun)
1 genggam ikan bilis, cuci dan toskan
1 genggam kacang tanah
1 cawan cili kisar
2 ulas bawang putih
1/4 cawan jus asam jawa @ 3 camca besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNNYA :-)
4 keping tempe (mat guna jenis yang bungkus dengan daun)
1 genggam ikan bilis, cuci dan toskan
1 genggam kacang tanah
1 cawan cili kisar
2 ulas bawang putih
1/4 cawan jus asam jawa @ 3 camca besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tempe dihiris nipis, gaul dengan sedikit garam dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Begitu juga ikan bilis dan kacang tanah tadi, digoreng garing. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tuang jus asam jawa atau cuka. Tambah sedikit garam dan gula secukup rasa (gula lebih sikit).
- Bila pekat, masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah tadi, gaul hingga rata. Biar kering sekejap dan boleh matikan api. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...