IKAN GELAMA MASAK TAUCHO....

Tags

P1260099
Selamat petang, menu ringkas jee, yang biasa2..Anda pun bijak dah memasaknya. Mat pun masak atas permintaan saja. Ini ikan gelama, feberet ayahanda dan tu hari dia suruh masak sambal tumis, tapi ni kali suruh masak taucho pulak, hmm, masak dia pun senang dan mudah, tak banyak karenah, kira cepat lah. Selain ikan gelama, ikan tongkol, ikan kembong dan ikan tenggiri juga sedap dimasak macam ni, kalau makan dengan bubur nasi pun sedap...sesuai tekak baru nak baik demam...(^_*)

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 ekor ikan gelama saiz sederhana, siang, cuci dan kelar sedikit)*
Sedikit garam*
Sedikit serbuk kunyit*(*digaul rata dan perap sekejap)
1 1/2 cama besar taucho
1 biji bawang besar, dihiris
4 biji cili hijau, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 inci belacan + 2 camca besar air, larutkan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa (jika perlu, mat tak letak garam)
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan gelama digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili hijau hingga layu, masukkan taucho dan tumis hingga harum.
  2. Tambah air dan jus asam jawa, bila mendidih, masukkan ikan gaul rata dan tambah sedikit gula dan asam gelugor. Masak hingga pekat, rasa dan jika perlu tambah garam. Boleh matikan api, alih dalam bekas sesuai dan hidangkan...