BANANA CASHEWNUT MUFFIN....AWEK BLOGGER MEMASAK?..

Tags

P1260109
Assalammualaikum, selamat malammm, ala2 pezal tahir. Malam ni mat nak share satu resipi muffin pisang yang punya asal dari FP kak liza. Tapi mat dah derhakakan sikit, biasalah aku kan ikut kesesuaian bahan2 yang ada kat rumah. Sebenarnya kan mat guna pisang nipah buat kek ni, sebab pisang tu dah masak ranum sangat nak goreng pun tak boleh. Dari terbuang mat ambik lah dalam 5 biji macam tu, cuma satu kekurangan pisang ni, bau ke pisangan dia kurang, jadi kenalah letak esen pisang sedikit, kalau pisang berangan atau rastali ke, bau pisang dia agak kuat dan harum. Tapi kita buat dia kan, jadi tak de masalah. Satu lagi mat guna tepung naik sendiri, kalau resipi asal guna tepung gandum..dan mat tambah sedikit soda bicarbonate dalam dia....

P1260113
Menghasilkan 12 biji muffin saiz sederhana, lembut dan tak manis sebab guna sepenuhnya gula perang atau brown sugar. Kalau resipi asal ada chocolate rice, tapi mat ganti dengan cincangan kacang gajus yang mat panggang, hmm sedap. Ok sebab dah macam kering pala otak aku nak menulis sampai tak de apa bijik putik lagi..jadi mat lansungkan dengan resipi dia yang senang dan mudah sangat..eh tunggu2...haa nak khabar sikit, ada sorang blogger dah mula jangkit memasak, tapi dia ni perempuan, manis dan ayu lagi....kalau perempuan masak, mat gebu tak delah rasa tercabar..yea tak?..Blogger Adish Shida memasak ni hari kat sini....ehem ehem, boleh tumpang santap?...Ok resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
70 gram mentega
1 biji telur
1/2 cawan isi pisang yang telah dilecek (kurang lebih 2 biji pisang berangan)
1/2 cawan gula perang @ brown sugar (mat ceduk keluar 1 camca besar)
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1 camca besar susu tepung*
1/4 camca teh garam halus*
1/4 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
1 genggam kacang gajus, panggang jingga wangi dan cincang kasar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula perang hingga gula hancur. Masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah pisang lecek dan esen pisang, putar rata.
  3. Pada kelajuan sederhana masukkan tepung yang telah diayak tadi, dan diakhiri dengan 1/2 bahagian cincangan kacang gajus.
  4. Sudukan 3/4 penuh dalam acuan tadi dan tabur baki kacang gajus, buat hingga siap. Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan..