JEJARI KETAM BERLILIT PASTRY

P1260091
Assalammualaikum, seperti mat janji dalam N3 sebelum ni, mat letak satu lagi resipi senang lagi mudah sebagai idea untuk anda. Boleh buat untuk anak2, esok kan hujung minggu dan mat pasti ramai yang cuti dan tak ke mana2. Sesekali apa lah salah kan bersarapan bersama keluarga, anak2..sebenarnya apa yang kita lakukan, akan turut diikuti oleh anak2 pada kemudian hari, insya allah. Mat bukan nak kata apa, sebab seingat mat lah, itu yang bonda laku kan pada kami dan juga datuk mat tika arwah datuk ada lagi dulu..

P1260093
Malam ni mat saja buat sesuatu untuk n3 blog, kali ni saja nak mencuba gaya baru dalam memperluaskan lagi kegunaan puff pastry, kali ni mat potong kecik dan lilit pada jejari ketam, mula2 tu agak rumit juga, tapi setelah puff pastry berada dalam suhu bilik, ia manjadi mudah untuk dililit.. Mat buat dalam 6 batang macam tu, dan yang letak kat DTS ni kira yang ter cun lah mat buat...Biasa lah nak interprem kena lah pilih yang lawa2....kannnn...

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 batang jejari ketam
2 -3 keping puff pasty, kerat 8 setiap sekeping, tabur sedikit tepung masa memotong
Kuning telur untuk disapu
Sedikit serbuk lada hitam jika suka
Sos pilihan anda..

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambil 1 batang jejari ketam, lap kering, lilit secara bertindih dengan hirisan puff pastry tadi, biar longgar sedikit, jangan ditarik nanti putus, buat hingga siap dan susun atas dulang pembakar.
  2. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam. Bakar pada suhu 190C selama 20 minit atau kuning keemasan, sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan bersama sos kegemaran....