LABU SIAM GORENG BELACAN.

P1260242
Salam senja nan syahdu semuaa...pernah dengar labu siam?. Mula2 mat mati2 ingat jambu batu, dulu2 aku siap belek2 bagai, dah nak beli, sebab ingat jambu batu yang orang makan dengan serbuk asam boi tu. Sekali ada nyonya cakap ini masak macam sayur..kasi letak itu udanggggg.....Oooo baru tau, tapi tak beli lagi, sampai satu masa Datin Jun geng masak2 mat gebu call tanya mat apa nama benda ni, huhu, mat pun tatau, tak pe kita gunakan idea, on tenet, search, sekali kelaur koo pic sayur/buah seperti gambar dibawah ni.....

Hahaha, amacam rupa dia..comel tak, esok2 kalau umur aku panjang kan, time gigi semua dah lucut, macam tu lah rupa bibir mat gebu, tak cekci dahh, tak merah dahh...Tapi rupa dia memang samakan macam mulut orang tak dak gigi, kecut semacam..kannn. Ni mat beli 2 hari lepas, tapi tadi baru masak, rasa dia manis dan rangup, tapi mat masak hingga lembut lah. sebab ada yang kat rumah ni tak boleh makan yang keras2..Gambar tu mat ambik yeaa..bukan cilok kat mana2...tak caya cuba tgk jejari gebu mat gebu tu..sama tak yang tersiar kat " 1 tube"...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji labu siam
15 ekor udang siaz sederhana
1 camca besar sos tiram
Sos ikan secukupnya
Secubit gula dan garam jika perlu
Air secukupnya
1 biji bawang besar saiz sederhana*
2 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
8 biji cili padi (optional)*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)
Hirisan daun bawang sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Labu siam dikupas kulit, belah dua, buang biji dan hiris nipis atau potong ikut suka, cuci dan toskan. Udang dikupas kulit, cuci bersih dan tos. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masuk sos tiram dan tumis hingga wangi. Masukkan udang dan labu siam tadi. Gaul rata dan tuang air.
  3. Bila mendidih, kecik kan api dan masak hingga labu siam empuk dan kuah sedikit pekat. Tambah sos ikan secukup rasa dan secubit gula. Kacau dan rasa jika perlu tambah garam atau sos ikan. Masak sekejap dan boleh angkat. Hidangkan..