LEMPENG PEKAK.....CICAH SAMBAL TUMIS.

Tags

P1260159
Cakkk...assalammualaikum...alah alah alah memasing comeynyaa...ada nenek tu pun comel jugaa, cute lah nenek..Tapi awas bukan "nenek gebu" (ady budika ni kan ada kaa aku dia bagi watak nenek gebu...cehhhh!!). Patut petang tadi masuk N3 ni, tapi terlewat sudah...tak kesah lah kan janji ada n3....mat rasa esok hingga Sabtu ada lah masa sibuk bagi mat, dan tatau lah sempat ke tak pos N3 masak2 kat DTS...Moga semuanya berjalan dengan lancar kan..insya allahh... Ok lempeng pekak ni semua orang boleh buat, alah cuma lempeng tepung biasa tuuu, mat makan dengan sambal tumis kupang tengah hari tadi. Buat dia senang dan mat guna non-stick pan saiz 8 inci. dapat lah 5-6 keping macam tu...Rajin?...boleh cuba nanti...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum
1/4 camca teh baking powder (optional)
1 1/4 cawan air
2 camca besar minyak masak
Garam secukup rasa
Sambal tumis sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali sambal tumis, kacau rata dengan whisk, atau masukkan dalam blender dan kisar halus. Biar 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, lenser sedikit minyak masak, mat cuma sapu permukaan pan tu dengan paper towel bersih yang dicelup dalam sedikit minyak. Bila panas, tuang 1 senduk bancuhan lempeng, ratakan.
  3. Bila bahagian tepi nya kelihatan mengecut dan renggang dari pan, berhati2 terbalikan dan masak hingga perang keemasan, pada kedua2 bahagian. Alih dalam pinggan dan lakukan kaedah yang sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis....