MENJAMU UBI REBUS DI KALA CUACA HUJAN..

P1260047
Salam petang semua, huhu, ni hari lemau lah, nak masuk blog pun yea tak yea saja...Hmm tak pelah kita teruskan dengan N3 biasa2 untuk petang ni. Cuaca tiba2 mendung, hujan dan berangin. Dan seperti kebiasaan orang2 kampung, mereka akan mula lah plan nak makan ubi rebus dengan sambal tumis. Sama macam apa berlaku di kediaman mat gebu, abah @ bak, dah mula merebus ubi...Jadi ni kali bukan mat yang rebus tapi ayahanda ku yang buat, aku hanya sediakan sambal tumis...Jadi ni kali mat tulis serba sedikit jee lah resipi yea...Malam nanti insya allah ada N3 terakhir..nak tau apa, tunggu malam nanti yeaaa...

BAHAN SAMBAL TUMIS :-)
1 genggam ikan bilis, belah dua dan rendam
1 biji bawang besar, dihiris
1 cawan cili kisar
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa (mat guna serbuk perasa, atas permintaan)
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*(*ditumbuk lumat)

BAHAN LAIN :-)
Ubi secukupnya
Garam secukup rasa
Air untuk merebus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kerat ubi tadi pada saiz sederhana, kupas kulit, cuci dan belah pada beberapa bahagian, masukkan ke dalam periuk, isi air hingga tenggelam dan tambah garam secukup rasa. Rebus hingga ubi empuk, toskan airnya, masak sekejap ubi tadi atas hingga kering airnya. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing, tuang jus asam jawa, tambah garam secukup rasa, gula dan juga serbuk perasa. Biar mendidih.
  3. Tambah ikan bilis dan masak hingga pekat. Masuk bawang hiris dan gaul rata. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama ubi rebus tadi....