PASTI ANDA TAK SUKA MENU NI...KANNN....

P1260126
Betul tak, berapa orang sangat suka menu macam ni...abah mat sendiri tak suka, tapi mat gebu suka, peria tu ada pahit2..sedapp, cuma syaratnya kena masak pedas macam dalam gambar tu. Ini lauk mat masak petang tadi, atas permintaan bonda untuk berbuka puasa...aku puasa gak, bila malam..hehe. Peria ni banyak khasiatnya, tapi sebab ianya pahit, maka bukan semua suka, alah ubat mesti rasa tak sedap, kalau sedapp memanjang tu jadi "racun" pulak dah. Yang ini gaya masakan dia ala2 asam rebus, semua main rebus tak dak guna minyak...Ok cukuplah bebel, penat..esok ada benda nak uruskan...perghh 12 hb.....dekat dah tuu...mudah2an semua berjalan dengan lancar...insya allahh...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji peria katak
4 ketul tulang ikan masin kurau, rendam 20 minit
2 helai daun kunyit, disiat2
3 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis "maggi' (optional)
Air secukupnya
Garam dan secubit gula
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
20 biji cili padi thai kaler merah*
1/3 inci kunyit hidup*
Sedikit belacan*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Peria dibelah 2, buang biji dan belah tapi tak putus untuk setiap belahan, rendam dalam air bergaram. Ketepikan.
  2. Masukkan bahan tumbuk halus dalam periuk bersama tulang ikan kurau masin (toskan), tuang air secukupnya dan didihkan. Masuk asam gelugor, kiub ikan bilis (jika guna), peria katak dan daun kunyit tadi, juga sedikit gula.
  3. Biar mendidih perlahan hingga peria lembut, rasa dan jika perlu baru tambah garam. Kacau perlahan dan boleh matikan api. Hidangkan panas..