SAMBAL HARUM IKAN GELAMA

P1260059
Assalammualaikum, selamat petang....mendung je cuaca kat sini. Sedenak ni satu kawasan berbukit dan kalau dibuat keratan rentas topografi, kemungkinan dianya terdiri daripada stuktur batuan. Hmm, pesal pulak si mat ni tiba2 cerita pasal batu...bukan apa saja lahh sebab nak bagi tau dulu kami pernah buat perigi "tube". tapi gagal sebab setelah didrill sedalam 80 kaki ke perut bumi, tiba2 tersangkut kat batu besarr punya...huhu rugi RM 2, 000....yelah, tak dak air keluar. Lagi satu petua dari arwah datuk mat, kalau kat kampung2kan jika kita nak gali perigi, pertama kali waktu pagi kita lihat kawasan yang kita rasa sesuai tu, kat rumput jika ada banyak sarang labah dan sarang tu ada seakan2 wap air terkumpul, tu tandanya, bawah tanah tersebut ada mata air, Mata air tu punca air yea bukan aweks atau marka..Jom tengok resipi pulak, biasalah mat gebu N3 masak2 cerita geografi..hehehe (^_*)..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan gelama saiz sederhana, siang, cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam dan goreng hingga kuning keemasa, angkat dan toskan.
1 helai daun pandan, disimpul
1/3 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
1/4 cawan pati santan
1 biji bawang besar, hiris
Garam dan gula secukup rasa (nak guna serbuk perasa pun ok)
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUTANYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan daun pandan, tumis hingga cili garing. Masukkan jus asam jawa. Tambah garam dan gula serta sedikit serbuk perasa (jika suka). Kacau rata.
  2. Tuang pati santan dan masak hingga pekat. Masukkan hirisan bawang dan juga ikan goreng, gaul rata dan masak hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...