STRAWBERRY CHEESECAKE....КЛУБНИКА ЧИЗКЕЙК

Tags

strwbry ciskek
(GAMBAR KREDIT PADA SUE JOSHUA)
Salam morning Rabu semuaaa....amboih comeynyaa memasing, kan main bergaya nampak...Pakcik mat pun kat rumah bergaya gak, dengan apron lagi...haha, boleh macam tu, nasib baik guaa tak berkemban..kalau tak mau jadi model kalender!!..penggsann >_< . Ok pagi ni nak share resipi strawberry cheese cake yang mat buat tempoh hari masa gathering blogger Johor di pondok mat gebu. Sebelum tu, gambar di atas mat ambik dari blog Sue Joshua, kan mat dah kata masa tu aku tak dann nak ambik gambar makan2...pada sue terima kasih yeaa, aku curi gambar kat blog nkoo dah lah tu aku edit pulak sikit..dah lah tu aku letak pulak watermark nama nkoo, dah lah tu dah ambik baru cakap...alah sue dia ok punya..kita Johor punya olang..kannnn....Ok jom semak resipi...(untuk lebih jelas cara2 membuatnya, anda boleh lihat resipi blueberry cheesecake di sini....)..Dannn terima kasih mat pada mereka2 yang telah mempromot Vlog sembang2 Ben dengan Mat di "1tube" tempoh hari....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram cream cheese
50 gram gula halus@gula kastor
250 ml whipping cream
5 bijitelur, gred B, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
1 1/2 camca teh strawberry emulco
100 gram gula halus@gula kastor
1/4 camca teh cream of tartar (boleh ganti dengan jus lemon)
350 gram strawberry segar
Gula ikut tahap kemanisan (mat guna dalam 2 camca besar)
1/2 cawan air
1 camca teh jus lemon (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser acuan spring-form berukuran 9 inci dengan mentega. Balut luar tin dengan aluminum foil. Asingkan 5-6 biji strawberry untuk hiasan dan 4-5 biji lagi didadu. Ketepikan.
  2. Putar cream cheese hingga lembut, tambah 50 gram gula halus dan putar lagi hingga sebati, masuk whipping cream dan putar rata. Tambah kuning telur satu persatu, pada kelajuan sederhana, masukkan tepung dan masukkan strawberry emulco, putar sebati. Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk pemutar yang kering dan bersih, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar atau lemon jus, putar hingga kental.
  4. Gaulkan putih telur tadi dalam no. 2 secara kaedah kaup balik, hingga rata dan masukkan strawberry yang didadu, gaul rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan. Bakar dalam oven menggunakan kaedah "water-bath", iaini dengan meletak tin kek tadi ke dalam loyang dan tuang air panas kurang lebih 1 cawan. Bakar selama 1 jam 30 minit, atau hingga masak.
  5. Kek akan mengecut sedikit bila masak. Sejukkan dalam peti sejuk 3-4 jam (mat sejukkan semalaman), keluarkan dari tin dan hias dengan strawberry jam dan belahan buah strawberry segar...
  6. UNTUK STRAWBERRY JEM :- Baki strawberry tadi dicuci, kerat kecik dan letak dalam periuk bersama gula secukup rasa (mat letak dalam 2 camca besar) dan juga jus lemon serta 1/2 cawan air. Masak hingga mendidih dan kecilkan api, terus memasak sambil dikacau hingga pekat. Biar kan sejuk. Kalau nak pekat boleh tambak sedikit bancuhan tepung jagung, tapi mat tak letak pun..sebab naturally nanti dia jadi sedikit pekat...