APAM KAMPUNG....

P1290314
Assalammualaikum, buat apa tuu...Aduhhh ngantuknya mata, ingat ni malam nak tidur awal lah, tu pun kalau boleh tidur lah kan. Ok entri kali ni mat share resipi apam, mungkin anda ada resipi apam yang bess, apa kata share untuk kira sama2. Mat buat apamni untuk bonda berbuka puasa tadi. Rasa2 mat pernah buat dulu, apam tepung gandum kalau tak silap. Tapi kan kali ni mat campur sedikit tepung beras. Sedap dimakan bersama kelapa parut putih yang dgaul dengan sedikit garam. Kelapa pun kalau dapat pilih yang kulit basah...Ok kita semak resipi dia yea..

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung gandum
50 gram tepung beras
75 gram gula perang (brown sugar)
1 cawan air
6 gram yis + 1/4 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
  2. Lenser loyang bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
  3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....