IKAN BAWAL TUMIS TEMPOYAK.

Tags

P1290305
Petang semua, ok nak letak satu enteri yang betul2 kasi bukak selera sama penggemar tempoyak sedunia. Ini satu masakan paling senang dan sedap. Mat guna ikan bawal putih, anda boleh ganti dengan apa2 ikan kegemaran. Kalau ikan tilapia pun ok rasanya, tapi mat lagi suka ikan bawal ni, tak pun ikan kembong. Bila kita masak macam ni, kadang kala ikan yang daging dia agak tawar pun akan berasa sedap. Aduhh ngantuknya mata, masa menulis ni tersenggut2. Kalau tidur kang hangin satu badan, tu yang malas....ok sebelum tahap kemengantukkan bertambah, elok mat tulis resipi dia yea...Jommm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan bawal putih, disiang dan cuci bersih*
Sedikit kunyit serbuk*
Sedikit garam*(*disatukan dan perap sekejap)
1 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit, mayang halus, tinggal kan sedikit untuk hiasa
2 biji cili padi, hiris halus, untuk hiasan
1 camca besar tempoyak
Garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 batang serai, hiris halus*
1/2 inci kunyit hidup*
20 biji cili padi merah thai*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan bawal digoreng hingga kuning keemasan. Angkat, toskan dan susun dalam bekas sesuai. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga terbit minyak. Masukkan tempoyak, asam gelugor, garam dan gula secukup rasa, kacau rata.
  2. Masak dengan api kecil hingga garing. Masukkan daun kunyit hiris, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tuang atas ikan bawal tadi dan ratakan. Tabur dengan hirisan cili padi dan juga hirisan daun kunyit yang diasingkan tadi. Hidangkan segera...