KALAU GATAL....MAKAN UBAT YEA....

P1290426
Salam petang semua, masakan ringkas ada kala sungguh menyelarakan, dah lah masaknya cepat dan mudah, hasilnya insya Allah menjadi kegemaran keluarga. Belanja pun jimat, kalau mahal sikit pun cuma modal udang tu saja, yang lain murah2 belaka. Mat kan kalau terboring dan mood down, mat akan masak yang ringkas2. Macam tumis air sawi putih ni, ada ikan goreng dan sambal belacan...sudah cukup sangat. Kalau anda balik kerja pun masih boleh masak, sebab cepat, secara jujur mat tak boleh lah nak kata ianya menepati selera anda..apa2 pun mat share kat sini adalah dari air tangan mat sendiri, samada resipi derhaka mau pun paling ringkas, satu nak pesan, sebab ada udang, kalau gatal lepas makan, jangan lupa makan ubat yea...Ok masa untuk kita semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 pokok sawi putih @ sawi bok choy
12 ekor udang bersaiz besar
1 kiub ikan bilis "maggi"
4 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
1 keping tauhu keras, didadu
800 ml air atau secukupnya
Garam dan secubit gula (@ serbuk perasa)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sawi diasingkan daun dan tangkainya, potong berasingan, cuci dan toskan. Udang digunting hujung muncungnya, gunting juga kaki2nya, cuci dan tos. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan udang dan kacau hingga udang berubah warna. Tuang air dan masukkan kiun ikan bilis. Biar mendidih.
  3. Tambah hirisan batang sawi dan bila mendidih, masukkan daunnya pula. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula atau serbuk perasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi, ikan masin@ikan goreng dan sambal belacan...waaaa...