IKAN TONGKOL TUMIS PEDAS....

Tags

P1290604
Petang semua, nak share satu resipi sempoi sangat, kira ni masakan habis ikhtiar. Kalau dah macam tak boleh nak fikir, apa nak masak, boleh guna resipi ni. Tapi pastikan ahli keluarga anda tahan pedas. Kalau tak makan ikan tongkol tu tak pe, boleh ganti dengan ayam atau ikan lain, macam ikan tenggiri, ikan kembong atau pun ikan cencaru. Masakan ni mudah, kalau dalam gambar tu nampak macam berminyak, anda cedok keluar yea. Kalau ikutkan ianya seakan2 sambal tumis, macam asam pedas pun ada tepi lebih ringkas.. Ok mat tulis resipi dia...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 kepingan ikan tongkol putih @ tuna, cuci dan toskan*
Sedikti garam*
34 camca teh serbuk kunyit*(*disatukan dan gaul rata)
3 camca besar cili kisar
1/3 cawan jus asam jawa
1 kiub ikan bilis maggi
Garam dan gula secukup rasa
1 batang leek. kerat dan rendam
1 biji bawang besar, hiris bulat
2 keping hirisan halia
2 keping hirisan lengkuas
2 helai daun limau purut
1 batang serai, dititik

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan tadi digoreng hingga kuning keemasan, tapi jangan garing sangat. Toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, serai, halia, lengkuas dan leek, hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tuang jus asam jawa.
  2. Kemudian masuk ikan daun limau purut, kiub ikan bilis, garam secukup rasa dan gula. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api, Hidangkan segera bersama nasi hangat....