KACANG PHOOL....BUKAN....KACANG PHOOL.

P1300122
Salam petang semua...panas kan, tekak tak lalu lah nak makan, aku nak makan sesuatu lah. Tadi kan teringin nak makan kacang phool...Tau tak apa tu kacang Phool?..Ini satu masakan orang2 Arab, terkenal di Singapura dan Johor Baharu, ianya daging cincang yang dimasak bersama kacang phool atau kacang parang, ada dijual dalam tin. Tapi kan..kan..untuk kali ni mat tak de stok kacang phool, jadi sebagai alternatif mat guna bake beans, cuma teknik memasak dia sedikit beza dari guna kacang phool. Selalunya ia dimakan bersama roti, tapi anda boleh makan dengan capati, roti prata atau roti biasa. Cara hidangan dia selalunya ia akan disertakan dengan telur mata lembu, cincangan bawang besar, tomato, cili hijau dan merah, serta dituang sedikit minyak sapi cair. Perahkan jus limau kasturi sebelum dihidangkan....Wahh, sesuai ni tak lama bulan ramadhan kan...hmmm....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 tin kacang "Phool", diramas kasar2 (Mat guna bake beans, jadi tak payah ramas)
150 g daging cincang
1/3 cawan jus asam jawa
2 camca besar rempah kari daging + sedikit air, kacau rata (jenama Baba's)
1 camca besar cili kisar
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
Telur, digoreng mata kerbau
Bawang besar, didadu
Tomato, didadu
Cili hijau, dipotong
Limau kasturi, dibelah dua
Sedikit minyak sapi, dicairkan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan rempah kari dan daging cincang, masak hingga daging kecut dan tambah air (anggaran 1 cawan).
  2. Bila mendidih, masukkan jus asam jawa. Tambah sedikit garam dan gula. Kecilkan api dan renih hingga pekat. Tambah bake beans, dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. CARA PENYEDIAANNYA :- Cedok kacang phool ke dalam bekas, letak sekeping telur mata kerbau, tabur tomato, bawang dan cili hijau tadi. Tuang sedikit minyak sapi cair (mat ganti dengan minyak zaitun) dan perahkan jus limau kasturi sebelum dihidangkan bersama roti canai atau roti biasa....