KESAH "KEK YOGURT MANGGA"....GRRRR!!!

Tags

P1290742
Salam sejahtera...aduhh haus pulak..sat eks, minum air.....ok sudah minum, air + madu..haha, tak lah mat tipu.., minum air masak saja. Hari ni tiba2 teringin nak menerai satu resipi kek ni, tak guna mentega, tapi guna minyak jagung Daisy. Wahh kempen pulak. Mat nampak Kak Ct Delima buat di blog dia di sini. Mat dah salin 2-3 hari lepas, tapi nak buat tak sempat2..yelah ala2 terbz lah kononnnnn....Jadi hari ni aku tak kira, buat juga...hmm semua berjalan lancar, tapi kan..kan...berita sedehnya, masak kek dah masak, mat terbalikkan atas jaringan sekali tu tak macam mana kek boleh terjatuh atas meja makan...waaaaaaa..terbelah 3 nkoo kek aku, aduhh keciwa, rasa hot, geram, tapi tak nangess lahh, takkan sebab kek nak nangess plak...kan..apa kess.. Tapi serius cakap memang frust sangat..hmmmm..

P1290743
Kek ni not bad in taste and texture, lembut dan rasa lemak dalam dia hasil dari serbuk badam yang diadun. Tapi kan mat cadangkan anda cer tambah 1 camca besar perisa bes minuman mangga Sunquick, sah lagi sedap. Yang ni guna yogurt dan minuman yogurt perisa mangga, dan kurang sikit rasa ke mangga annya. Overall kek ni sedap dan boleh lah anda cuba nanti. Mat rasa, mana2 yang nak gantikan minyak jagung tu dengan mentega cair pun tak de masalah, lagi sedap jeee masalahnya, sebab nanti makan terover dan kolestrol pun terover gak...parahhh kann..huhu, ok mat share resipi kat sini, pada Kak Ct dan juga pemilik resipi asal, Chef Liza Zainol...terima kasih..

BAHAN A :-)
2 biji telur
3 kuning telur
1 camca teh ovallate
100 gram gula kastor
1/4 camca teh garam halus
1 camca kecik pewarna kuning (mat guna 1/4 camca teh)

BAHAN B :-)
120 gram minyak jagung
80 gram minuman yogurt mangga
2 camca besar yogurt mangga

BAHAN C :-)
30 gram serbuk gajus
20 gram tepung jagung
120 gram tepung naik sendiri (self raising flour)
60 gram tepung gandum

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar telur dan kuning telur bersama ovallate selama 1 minit. Masukkan gula dan putar selama 4 minit pada kelajuan sederhana. Masukkan pewarna kuning dan minuman yogurt mangga sedikit demi sedikit. Putar lagi 3 minit.
  2. Tambah yogurt mangga dan juga bahan "C" sedikit demi sedikit, gaul rata. Tuang minyak jagung dan gaul hingga sebati. Tuang dalam bekas pilihan yang telah disapu mentega.
  3. Bakar yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong, boleh hidangkan untuk minum petang.