LAUK ORANG JOHOR LAGI.....

Tags

P1300038
Salam petang semua, hadoi, mengeluh ke?..Sabar2....dah ini yang mat masak, biasa lah kan orang Johor, hari2 asam pedas pun ok. Kata orang, orang Melaka suka asam pedas, eh kami Johor pun suka, talian sejarah Johor - Melaka kan rapat, lepas kejatuhan kerajaan Melaka, mereka datang ber kerajaan di Johor pula...sampai era pemerintahan Sultan Mahmud Mangkat dijulang..maka putus lah titisan darah dari keturunan sultan Melaka. Maka keturuan raja seterusnya berdarah "Bendahara"....kemudian berlaku pergolakkan, sekali lagi keturunan sultan2 di Johor turun pada keturunan "Temenggong" sampai sekarang. Begitu lah gamaknya pertalian sejarahnya.. Wahh, dah jadi blog sejarah pulak...hehe..ok Jom semak resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 ekor ikan cencaru saiz sederhana,
1/2 biji nenas Sarawak, kupas dan hiris sederhana tebal
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
1/2 inci halia, dititik
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa (atau serbuk perasa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan cencaru dibuang kulit tebalnya, siang dan cuci bersih, toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
  2. Masukkan nenas tadi, gaul rata dan masak sekejap. Tuang air secukupnya, bila mendidih, masukkan ikan dan bunga kantan. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula atau serbuk perasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi dan lauk2 lain...