STRAWBERRY CUSTARD PUFF..

Tags

P1300048
Assalammualaikum, salam malam semua. Kali ni mat nak share satu resipi mudah buat, dan senang sangat..lawa pun yea juga, menarik untuk tetamu. Ini idea petang tadi, mat buat pun lewat, jadi photo shooting dijalan kan masa maghrib, luar dah gelap..jadi gambar pun tak berapa nak lawa lah... ke sebab kamera cap ayam tu eks..ehem ehem...tapi kan made in Japan okehh, kamera ai..wahhh...hahaha. Resipi ni senang, dan mudah jadi jomm kita merepek lebih.
....sambung kat bawah pulak...

P1300049
Sebenarnya kan mat berterima kasih pada geng masak2 kami "Puan Yani"..dia banyak memperkenalkan kami dengan barang2 baru, dulu breadmaker, kalai tak yani dok guna pakai, hareeemmmm mat tatau, macam puff pastry ni juga, kalau bukan dia yang kerap post resipi di MyResipi, mat pun tatatu apa kebenda itu puff pastry. Itu lah seronoknya bergeng dengan mereka yang sama minat, kita boleh berkongsi benda2 baru, idea2 terkini..dan macam2 lagi lah mengenai dunia baking...Ok mat tulis resipi mudah ni...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 keping puff pastry jenama "KAWAN"
Kastard secukupnya *(*resipi dibawah)
10 biji buah strawberry segar, cuci dan lap kering dan belah 2 setiap satu
Sedikit aising sugar untuk hiasan
Piping gel secukupnya untuk hiasan
Kuning telur untuk disapu

*BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula
2/3 cawan susu segar
1 camca teh mentega
1 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PASTRY :- Ambik sekeping pastry, tabur sedikit tepung jika melekat. Kelar bentuk huruf "V" pada 2 sudut berbeza, kemudian sapu kuning telur dan lipat bersilang...untuk melihat cara2 membuat anda boleh ke sini.. Kemudian sapu kuning telur dan bajar pada suhu 190c selama 25 minit atau hingga perang. Sejukkan atas jaringan.
  2. UNTUK KASTARD :- Bancuh semua bahan2, kecuali mentega, untuk kastard dalam periuk, kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak dengan api kecil sambil mengacau tanpa henti hingga kastard pekat. Matikan api dan masukkan mentega. Kacau rata dan ketepikan untuk kegunaan kemudian.
  3. UNTUK STARWBERRY CUSTARD PUFF :- Ambil 1 keping pastry tadi, tekan sedikit bahagian tengahnya (ia akan melembung sedikit masa dalam proses membakar). Isi custard secukupnya. Ayak gula aising pada tepi2 pastry. Kemudian susun buah strawberry sebanyak 4 hirisan (sebji belah 2 )untuk setiap puff. Sapu piping gel untuk kelihatan lebih segar dan mengiurkan...hehe, selamat mencina untuk semua.