PAPRIK UDANG....RESIPI KAK INA KL.

P1300026
Selamat petang , semua dah selesai santap tengah hari?.. Mat pun makan lewat sikit...Tatau lah kenapa malam tadi teringat2 paprik udang, dan mat buat ikut resipi dari blog teman masak2 dan antik, Kak Ina KL. Mat buat dalam 10 ekor udang bersaiz sederhana, kalau udang saiz besar lagi sedap.....ke gatalan dia pun mungkin sedap juga. Masakan ni mat rasa, kalau ganti dengan daging ikan merah pun sedap, tak pun guna sotong. Sotong!!..Ohh tidak...pantang dah sotong, gatal kang susah mat gebu. Tapi kan, mat tak cukup bahan macam resipi kak ina, jadi mat guna saja apa yang ada...terutama sayur-sayur dia. Sekarang kita semak resipi pula...apa2 pun terima kasih Kak Ina KL...resipi asal di sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 ekor udang bersaiz sederhana, dibersihkan
1/4 bahagian red capsicum, didadu
1/4 yellow capsicum, didadu
1/4 green capsicum, didadu
1 biji tomato, potong 8
10 tangkai sweet pea
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 pokok daun ketumbar, dikerat
2 helai daun limau purut
2 batang serai, dititik
2 ulas bawang putih, cincang halus
6 biji cili padi merah thai, diketuk
3 biji limau kasturi, perah jusnya
Sedikit air
Secubit gula
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

BAHAN SOS :-)
3 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili thai
1 camca besar sos tiram
1/2 camca besar sos ikan
1 camca besar kicap manis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang digoreng selama 30 saat, angkat dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, serai dn bawang besar hingga wangi. Masukkan udang dan kacau rata.
  2. Masukkan capsicum (semua jenis), bahan sos dan juga air, kacau rata dan biar mendidih. Tambah daun limau purut dan sweet pea. Masak sekejap. Tambah cili padi dan daun ketumbar.
  3. Masuk sedikit gula dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan rasa, jika kurang masin boleh tambah sos ikan sedikit lagi. Angkat dan alih dalam bekas sesuai, tabut hirisan daun bawang sebelum dihidangkan....