SALAM RAMADHAN.....LAUK SESUAI BERSAHUR.

Salam malam semua, ini entri terakhir bagi bulan Syaban sebelum kita melangkah ke bulan Ramadhan esok hari. Diam tak diam dah nak mula puasa. Sempena menyambut Ramadhan Al-mubarak ini, DTS-MAT GEBU menyusun 10 jari, memohon ampon dan maaf pada semua pengunjung blog ini. Jika ada terkasar bahasa, terlepas pandang dan tulisan2 mat yang mengguris perasaan, mat mohon maaf juga, kita hanya manusia biasa yang tak lepas dari melakukan kesalahan.... Selamat berpuasa pada semua mat ucapan....Ok mat share satu masakan yang sesuai untuk bersahur..

P1300237
Resipi daging goreng ala pattaya ni sesuai, sebab ianya sedap dan boleh membangkitkan selera. Nampak memasaknya macam leceh kan, tapi anda boleh masak awal dan panaskan bila masa bersahur. Resipi asal dari Chef Wan. Mana individu yang tak boleh makan daging lembu, apa kata cuba ganti dengan daging ayam. Ok, mat pun tak larat dah nak bebel2 lagi, jadi mat tulis lah resipi dia...Oh yea ini salah satu yang mat hidangkan masa Sunah datang siang tadi....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging batang pinang, hiris nipis, lebar2, cuci dan toskan
1/2 cawan hirisan rebung jeruk (optional, tapi mat letak)
1/3 biji red capsicum, didadu
1/3 biji green capsicum, didadu
1/3 biji yellow capsicum, didadu
1 genggam daun selasih (sweet thai basil)
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili thai
1/2 camca teh gula
Sos ikan secukup rasa
1 camca teh tepung jagung + 2 camca besar air = kacau rata
2 biji cili merah*
8 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah cili sos thai dan sos tiram, kacau rata. Masukkan daging, kacau dan masak hingga daging kecut. Tuang sedikit air dan dan biar daging lembut.
  2. Masukkan rebung, semua jenis capsicum dan bawang besar, gaul rata masak sekejap. Tambah sos ikan gaul, masukkan bancuhan tepung jagung. Masak hingga pekat. Akhir sekali tambah daun selasih, gaul rata. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...