TUNA GORENG ISTIMEWA...

Tags

P1290815
Salam petang, semua dah makan tengah hari?...Mat cuma teragak nak makan ikan tuna goreng istimewa ni saja, tu pun nampak bloggeh "Kak Mas" buat, terus rasa kecurnyaaa tengok...di sini, terima kasih. Resipi ni boleh juga anda dapat di blog kak nor secubitgaram, terima kasih pada mereka berdua. Kalau yang tak gemar ikan tongkol, boleh ganti dengan ikan kembong atau ikan tenggiri, mat rasa kan ketam atau udang pun sedap buat macam ni, nanti nak try guna ayam pulak. Makan ni saya degan nasi dan sambal belacan sudah memadai....sedapp okeh, boleh pengsan..Ok kita semak resipi dia pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 keping kepingan ikan tuna (mat guna 1 ekor saiz sederhana)
1 camca teh pes bawang putih (mat letak 2 ulas yang ditumbuk lumat)*
1 camca besar serbuk cili (letak 3/4 camca besar cili kisar)*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
1/4 camca teh serbuk ketumbar*
1 1/2 camca teh tepung beras*
1 camca besar jus limau nipis*
Garam secukup rasa
Sedikit air
1 biji bawang besar, hiris bulat
3 tangkai cili kering, cuci, lap dan hiris serong
1 tangkai daun kari, dilurut

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dicuci bersih, kemudian letak dalam satu bekas. Bancuh semua bahan2 bertanda (*), kemudian perasakan dengan garam secukupnya dan tambah sedikit air jika bancuhan terlalu pekat. Masukkan ikan, gaul rata2 dan perap selama 1 jam, dalam peti sejuk.
  2. Panaskan minyak, goreng ikan tadi sehingga kuning keemasan pada semua bahagian, mat tak goreng garing sangat. Angkat dan toskan, alih dalam bekas sesuai..
  3. Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak kemudian panaskan dan tumis hirisan bawang besar, cili kering dan daun kari hingga harum dan bawang layu. Tuang atas ikan goreng tadi, hidangkan segera bersama nasi hangat.....