RENDANG DAGING KORBAN...

Tags

rsz_dsc_0980
Salam semua, dah makan?... kali ni nak share resipi rendang daging yang mudah. Mat sebenarnya tatau nak letak nama apa, memandangkan daging tu simpanan dari raya haji lepas, letak lah rendang daging korban. Mat buat dalam 1 kg, dan ini antara menu untuk jamu tetamu semalam. Mat masak dalam periuk tekanan, lepas tu keringkan dalam kuali. Tak ambik masa banyak sangat. Periuk tekanan ini memudahkan kerja dan jimat gas juga. Cuma apa yang penting anda kena baca arahan dia betul2 sebelum guna. Pesan bonda kalau nak buat rendang, daging potong kiub, tapi itu kalau daging pejal, yang ini daging biasa, jadi mat hiris nipis dan kata bonda lagi hirisan nipis tu sesuai untuk masak kicap. Rendang ni mat guna santan pekat dalam 1 cawan saja. Ok semak resipi....habis dah idea..kering, tatau nak merepek apa lagi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg daging, potong kiub (tapi mat hiris lebar2)
1 keping asam gelugor
1 camca besar gula melaka
2 camca besar kerisik
Garam secukup rasa
2 cawan santan pekat
1 cawan pati santan
2 helai daun kunyit, hiris halus
4 helai daun limau purut
3 camca besar cili kisar
2 camca besar penuh rempah kari daging
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)

BAHAN KISAR HALUS :-)
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
6 batang serai, hiris halus
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
3/4 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh bahan kisar halus bersama rempah kari dan cili kisar, kacau rata dan ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk tekanan, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Masuk bahan kisar + rempah + cili kisar tadi dan tumis hingga garing dan terbit minyak. Guna api sederhana dan kacau selalu.
  2. Masukkan daging dan gaul rata. Masak hingga daging kecut. Tuang santan cair sehingga daging tenggelam. Kacau dan masukkan sedikit garam. Tutup periuk tekanan dan pasangkan pemberatnya. Bila bunyi berdesir, kecilkan api dan masak semalam 15 minit. Kemudian alih periuk ke dalam sinki dan lalukan air atas penutupnya hingga wap habis.
  3. Buka periuk dan alih kan rendang ke dalam kuali. Tambah santan pekat, kerisik, gula melaka, daun limau purut dan asam gelugor. Kacau dan masak hingga kering, tambah garam secukup rasa dan hirisan daun kunyit. Gaul dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan...