KEK PISANG COKLAT URAI....SERIUS SEDAP!!

Tags

rsz_dsc_4599
Malam semua, seperti mat janjikan dalam entri petang tadi, kali ni nak share satu resipi kek pisang yang bukan saja sedap..tapi amat sedap..pada tekak ku ini. Resipi asal dari Kak Ummi Kuantan dan kalau nak tau dari mana Kak Ummi dapat, sila lah pi dan tengok sendiri yea. Tapi mat ambik resipi ini dari blog Puan Azlita...yang mempunyai sentuhan "ada kelas" dalam setiap gambar masakan beliau...eh betul, tau tak mat gebu nya resmi, aku suka yang lawa2 waima gambar sekali pun, bukan nak berpihak pada sapa2, mat secara jujur suka orang berkongsi idea dan ilmu, benda2 ni banyak faedahnya, mat sebagai sorang blogger masak agak lama lah juga, nak bagi kata nasihat untuk diri mat juga..Jangan selalu letak diri kita dalam posisi "NEGETIF", tak kira anda blogger baru ke, lama ke, jika sesorang itu punya kelebihan, dan sudi berkongsi tips dan idea dengan semua blogger, sepatutnya kita ucapkan terima kasih, dan bukan kata2 sindiran, lagi pun sebagai muslim, kita lebih arif duduk pekara hal2 macam tu...kannn...maaf mat tulis untuk mengingatkan diri sendiri....

rsz_dsc_4685
Kenapa mat kata kek pisang ni sedap..hmm, rasa dia sungguh menawan, harum dengan bau kekacang. Tapi mat ada oter sikit lah, tak banyak, cuma mat ubah mengikut gerak rasa yang mat rasa ianya perlu diubah. Erkk...bukan ubah banyak sangat, cuma tang gula kastor tu mat guna gula perang atau soft brown sugar dan jumlah dia pun mat kurangkan. Sebab apa?..Sebab pisang sendiri sudah manis, jadi mat rasa tak salah lah kan kurangkan sukatan gula selagi ia tak mengganggu rasa kek tadi. Bila anda lebih berpengalaman dalam dunia masakan, baking dan sebagainya. Anda akan lebih peka dan memahaminya. Ok kita semak resipi pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram mentega atau marjerin (kalau guna marjerin rasa lain sikit)
200 gram tepung kek (mat guna tepung naik sendiri)*
1/4 camca teh soda bicarbonat*(*disatukan dan diayak)
100 gram gula perang (resipi asal 150 gram gula kastor)
3 biji telur
100 ml susu segar
100 gram pisang, dilecek halus
Beberapa titik esen pisang
50 gram coklat urai (chocolate rice)
1/3 cawan pisang yang didadu besar
1/4 cawan cincangan kacang gajus secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 3 inci x 3 inci dengan mentega, alas dadar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula perang hingga sebati, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan berkrim. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
  3. Masukkan pisang lecek dan esen pisang gaul dengan spatula. Tambah coklat urai dan pisang yang telah didadu tadi, gaul hingga semua rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur dengan cincangan kasar kacang gajus.
  4. Bakar selama 40 - 50 minit atau hingga kek masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan untuk minum petang....