LEMAK KACANG PANJANG DENGAN IKAN MASIN KURAU

rsz_dsc_5133
Assalammualaikum, petang semua, takde apa2 yang istimewa mat nak share hari ni, sekadar masakan biasa orang2 kampung. Penat sebenarnya bila kita berada dalam keadaan kurang sihat ni kan. Mat hari ni pun kalau ikut kan hati malas nak masak, bila malas nak masak maka takde lah entri nanti. Tapi takut pulak ada mata2 liar memerhatikan gerak geri di FB dan Tweet, dan mula lah ada bunyi belakang kata nak buat entri tak larat, tapi buang masa di FB dan Tweet boleh pulak. Kadang2 bila kita menulis entri nie, walaupun atas permintaan orang lain atau pun sekadar ingin menyampaikan nasihat berguna, perlu juga mengambil kira pandangan sekitar...yelah sebab waktu kritikal kita untuk meletakkan diri pada tahap selesa telah berlalu dan blog kita pun sudah dikenali ramai, maka boleh kita memberi kata2 nasihat mengikut acuan kita. Tapi perlu ingat masing2 agak berbeza cara mereka berblog, mereka pun bukan tak berusaha, mungkin masa mereka belum sampai untuk duduk sebaris dengan anda. Takpe lah kita dah berusaha sebaik mungkin dan seterusnya berdoa, jika itu sudah ketentuan Ilahi, insya Allah, lambat laun anda akan nikmatinya juga..Ok blog pilihan DTS kali ini ---> di sini. Terima kasih.

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 cekak kacang panjang, kerat pendek, cuci dan toskan
6 ketul tulang ikan masin kurau yang masih berdaging, rendam
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
300 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 tangkai cili merah
6- 7 biji cili padi
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan bahan kisar halus dalam periuk bersama tulang ikan masin kurau (toskan), serai dan juga santan cair. Kacau dan masak hingga mendidih. Masukkan kacang panjang, asam gelugor dan tuang pati santan, kacau perlahan dan biar mendidih dengan api kecil, kacau selalu.
  2. Tambah daun kunyit, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkang bersama nasi dan lauk2 lain.