CORNFLAKE BIJAN BERLADO...

Tags

rsz_dsc_6925
Salam malam semua....buat apa tu..Hmm bosanlah, jadi tadi buat lah kerja giler yang tak berapa nak giler sangat. Plan nak buat semalam, tapi kaki sakit berdiri lelama, kang lanyak semacam, mau bentan pulak. Jadi petang tadi mat buat lah. Ini biasa2 saja. Sebab ada baki cornflake raya lepas punya yang mat simpan, peless okeh, lom xpired lagi, bulan 6 nanti baru KO. Jadi mat test buat ala2 kerepek ubi sambal. Sira2 biasa saja. Very simple ingredients cuma guna cili kisar, bawang putih, garam, gula, cuka makan, bijan dan cornflakes..tu saja. Nama Cornflake berlado tu pulak idea dari teman kolek PML, Enche Taj Firdaus. Bijan tu mat goreng tanpa minyak dulu atau pun disangrai hingga harum. Membuatnya memang cepat, cuma sebelum kita masukkan cornflakes tu, matikan api, masukkan cornflakes dan gaul rata2. Masa2 mula tu memang cornflake akan lembut sedikit, tapi bila sejuk, dia jadi rangup dan renyah. Kalau ada yang nak tambah ikan bilis ke, kacang ke, tu semua ikut suka memasing lah, takde hal punya..Ok, entri pilihan DTS kali ini ---> di sini.. Terima kasih...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan cornflakes
2 camca besar bijan, goreng tanpa minyak hingga wangi dan sejukkan
4 camca besar penuh cili kisar (kalau nak lebihkan sikit pun boleh)
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 camca besar cuka makan (boleh ganti dengan 1 1/2 camca besar jus asam jawa)
Gula secukup rasa (dalam 2 - 3 camca besar)
Garam secukup rasa (jgn banyak2, cornflakes dah ada rasa masin2 sikit)
Minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan cili kisar hingga harum dan cili garing, guna api kecil. Masukkan secubit garam, gula dan cuka makan, kacau hingga pekat. Matikan api. Kemudian masukkan cornflakes, gaul rata.
  2. Masukkan bijan dan gaul lagi. Alih cornflakes dalam bekas dan biarkan sejuk. Masa panas ia sedikit lembut dan bila sejuk akan menjadi rangup. Simpan dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba.. ^__*