Salam malam semua, hmm, mat nak letak satu entri sebelum tidur. Ini antara kek yang disiarkan dalam Majalah Jelita Februari 2012, kesah di sini. Dan seperti anda sedia maklum, ada berlaku kesilapan di mana mat tertinggal "horlicks" dalam resipi tersebut. Oleh yang demikian mat up kan entri kek batik horlicks sakura. Walaupun nampak biasa tapi serius sedap. Cuma satu saja, anda kalau nak buat mesti guna biskut marie biasa, jangan guna yang cekelet nya perisa atau kopi, nanti rasa dia out, tak berapa nak ok. Satu lagi warna dia pun just nice, nampak berkaremel gitu. Kalau nak nampak kiut, periaslah macam mat buat tu, konon2 aku buat tu dah habis lawaa lahh, hahaa, tapi cute gak kan letak bunga sakura sekuntum atas dia tu, comeyy jee. Apa2 pun terima kasih mat ucapkan pada rakan blogger "Sunah Sakura" atas idea beliau, jadi tu pasal mat letak nama "sakura" hujung dia.. terima kasih sekali lagi... Ok kita semak resipi di bawah ini yang mana mat dah edit balik....bagi yang membaca Jelita, mat minta maaf atas kesilapan tu yea...
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram biskut marie, dipatah 4 setiap keping
125 gram mentega berkualiti tinggi
2 biji telur gred B
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan Horlicks
1/4 cawan air
1 camca teh gula halus
1 camca teh esen vanilla (optional)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali biskut marie dan mentega, ke dalam kuali, kacau rata dan masak dengan api kecil. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati bersama bahan lain. Masak hingga pekat. Tambah esen vanilla dan biskut marie.
- Gaul rata-rata dan matikan api. Sedia kan bekas bersaiz 7 inci x 7 inci x 3 inci dan alas dasar dan tepinya dengan plastik cling. Masukkan no 1 tadi ke dalam tin dan ratakan. Tekan padat2. Biar hilang wap panas dan simpan dalam peti 1 - 2 jam. Boleh dipotong dan hidangkan..