MEMUDAHKAN KERJA ANDA DI DAPUR.

Tags

Malam semua, kali ni bukan entri masakan, tapi "gadget" yang mat kerap guna sekarang ni dapur, terutama jika memanggang ikan akan ayam. Mat bukan lah saja2 nak letak entri ini dan bukan nak promosi, serius mat tak dapat apa2, mat buat entri ni pun atas permintaan teman2 di FB dan juga rakan2 blogger. Benda berguna elok kita kongsi bersama. Non-stick pan dwi fungsi ini sebenarnya bonda mat yang beli, mat gebu pulak tukang test try tengok betul ke bess. Masa mula2 guna tu mat bakar ayam. Sungguh senang dan memudahkan. Satu lagi pada pendapat mat lah, kuali ni sesuai untuk ibu2 bersalin, yelah masa tu kan berpantang, dan mana boleh makan masakan berminyak. Jadi kalau ada kuali ni ia amat2 membantu, cuma panggang atas dapur dengan api kecil, satu lagi ia boleh digunakan pada ke dua2 bahagian. Encik suami pun boleh membuatnya, kalau dia kata taktau, itu cuma alasan sahaja.....tak boleh terima pakai dah zaman sekarang ni.


Kuali ini didatangkan dengan dua bahagian, satu bahagian yang dasarnya ada garisan2 macam gambar kiri tu, dan ia amat sesuai kalau anda nak bakar steak atau ayam. Nanti jadi lawa, ada garisan2, alaa macam yang biasa anda nampak kat restoran2 tu...takkan tatau. Bahagian lagi satu pula permukaannya berteksture kasar sedikit. Satu yang bess, bila anda letak bahan yang hendak dibakar, anda boleh tutup, dan dia akan menjadi macam gambar kat atas tu...dengan keadah ini, masakan akan lebih cepat masak dan mengekalkan kelembapan isinya. Yang utama anda guna api paling kecil. Bila guna api kecil...apa kelebihannya?....Haa apa?..Dah pasti gas anda lebih jimat...

Bersaiz 28cm, boleh dikatakan agak besar. Sekor ayam saiz sederhana boleh dimuatkan dalam kuali ini, atau anda belah dua ayam tu. Anda perasan entri gulai ikan tuna salai dengan belimbing.. Ikan tuna tu mat guna kuali ni lah untuk menyalainya. Ikan tu besar dalam 1 kg, mat kerat 4 bahagian, belah 2 setiap bahagian, cuci bersih, lumur sedikit kunyit dan garam, lepas tu bakar, cuma masa mula2 bakar tu mat tak tutup, kasi air dia kering dulu, lepas tu baru tututp. Bila lepas 10 minit, terbalikkan kuali tadi dan sambung bakar. Tang ni terpulang pada anda, samada nak ikan tu jadi perang atau kuning keemasan. Tapi kalau nak masak gulai elok kasi perang kecoklatan sikit, baru wangi.


Dan yang ni pulak handle dia, ada magnet jadi bila kita tutup dia lekat elok saja..apa ingat henbeg je kee ada magnet, sekarang ni kuali pun ada magnet...tak lama lagi orang pun ada magnet..erkk. Handle dia pun just nice, sedap dipegang, grip dia pun kuat, jadi tak mudah lah nak terjatuh atau terpelanting. Kuali ini agak berat juga dan ia boleh dikatakan tebal. Kalau tanya mat berbaloi ke beli, yesss....berbaloi sangat dan berguna. Harga kalau tak silap dalam RM 120+ macam tu. Ia diedarkan oleh Syarikat Jualan Langsung Menang Glassware. Anda yang dok di bandar2 besar macam KL dan lain2, pasti tau mana nak dapat, dan mungkin harga lebih murah. Untuk sekali lagi, ditegaskan, mat cuma share sahaja jadi apa2 kesulitan, atau ketidak sesuaian jika anda menggunakannya, itu adalah atas tanggungjawab anda sendiri...harap maklum.....