LAPIS PANDAN MUTIARA

Tags

Step By Step 1188

Ini kali ke dua Mat buat kek lapis, terima kasih pada teman2 blogger, Kak Pah, Fidah, Dayang, Eda, SL, Jo, Kak Rozie, Rozzan dan yang lain2..sebab mereka lah mat terpanggil nak buat kek lapis nih......Eh, macam tercabar u!!!!....

Bahan-Bahannya :-)
300 g mentega
250 g tepung Hong Kong
250 g gula halus (mat guna 200g)
200 ml susu sejat*
1/4 cawan air*(*disatukan)
1 paket santan serbuk
10 kuning telur*
4 putih telur*(*gred A)
1 1/2 camca besar ovallate
1 camca teh pandan paste
16 batang biskut jejari (seperti gambar dibawah)



Cara membuatnya :-)
  1. Putar mentega hingga putih, ketepikan. Dalam mangkuk adunan yang bersih, putar gula dan ovallate hingga bergaul. Masukkan kuning dan putih telur, putar hingga kembang.
  2. Satukan tepung bersama santan serbuk, gaul rata. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dgn susu tadi hingga habis. Masukkan mentega dan pandan paste, gaul hingga rata dan sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan oven pada suhu 175C, gunakan fungsi "grill" (suhu bergantung pada oven masing2). Lenser tin berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak.
  4. Sudukan 5 camca besar adunan kek ke dalam tin, ratakan dan grill 5 minit atau hingga kuning keemasan. Masukkan 5 camca besar adunan, ratakan dan buat kaedah sama sehingga 4 lapisan. Jika ada gelembung udara, cucuk dgn lidi sate, dan tekan sedikit menggunakan belakang sudu.
  5. Pada lapisan ke lima, susun biskut jejari (seperti dalam gambar), bakar seperti kaedah no 4. Kemudian diikuti dengan lapisan biasa sebanyak 4 lapisan dan lapisan ke 10, susun biskut jejari lagi. Pada lapisan terakhir kek lapis, bakar menggunakan api atas dan bawah selama 15 minit.
  6. Sejukkan sebelum dipotong, pastikan memotong kek secara melintang untuk mendapat potongan biskut jejari berbentuk bulat2....Selamat mencuba...