TEMPOYAK DAUN KAYU

Step By Step 1235

Ini lauk femess u kat Negeri Sembilan. Tanya jelah mana orang2 N9, pasti mereka tau. Masakan yang mudah tapi sedapppp....tak caya?...Boleh tanya "Kak Rozie Rembau". Kalau resipi asal ada guna lagi banyak jenis dedaunan, tapi mat cuma guna apa yang ada, itu pun satu bahan wajib tak de (pucuk labu), tapi kira ok lahhh.....

Bahan-Bahan Utama :-)
1 cekak pucuk ubi, siang,cuci, toskan dan hiris halus
1 cekak pucuk labu, siang, cuci, toskan dan hiris halus
10 helai daun kunyit, cuci, buang tulang tgh dan hiris halus
3 kuntum bunga kunyit (optional), cuci, tos dan hiris halus
4 papan petai, kupas, cuci dan toskan
30 g ikan bilis, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
1 biji kelapa parut
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
3 camca besar tempoyak*
1/2 cawan cili padi*
4 batang serai, hiris halus*
1 1/2 inci kunyit tua*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)



Cara membuatnya :-)
  1. Tuang 700 ml air dalam kelapa parut, ramas, dan perah santannya. Ketepikan. Tuang bahan2 kisar dalam kuali, masukkan ikan bilis, santan dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan 1/2 camca teh garam dan juga petai. Gaul rata. Kemudian masukkan semua jenis bahan2 hiris halus. Gaul rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat.
  3. Rasa dan tambah garam jika perlu. Masak lagi sekejap hingga kuah sedikit kering. Angkat dan hidangkan.