KEK LUMUT

Tags

Kek Lumut

Pernah dengar "kek lumut"?...bukan buat di Lumut, Perak atau pun kek tercampak kat mana2 kawasan berlumut yeaa....Ini kek dari Sarawak dan resipi dia mat dapat dari blog Dayang Kek Lapis, seorang wanita gigih yang mengusahakan perniagaan kek lapis. Di samping tu dia juga mengadakan kelas2 kek lapis (seluruh Malaysia uu!!!)....boleh lihat blog dia di sini... Mat dapat feedback dari "kak cik" dan "fidah". Depa berdua ni kata kek lumut tu sedapp.....Ishh memang betul u, sedap dan rasa ala2 kek lapis pun ada...tatau nak kata macam mana kecuali sendiri kena rasa baru tauu!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g mentega
3/4 cawan gula halus
5 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan nestum
1/2 cawan seri kaya
1 camca teh esen vanilla
Pewarna hijau secukupnya (mat guna 2 camca besar)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3) inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak. Satukan tepung, horlicks dan nestum, gaul rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula halus hingga putih, tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, kacau rata.
  3. Masukkan seri kaya dan susu pekat manis, putar lagi hingga rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan campuran tepung, horlicks dan nestum tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan pewarna hijau, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi. Tutup dengan aluminium foil dan ikat kelilingnya dengan tali rafia, kukus 2 1/2 jam hingga 3 jam. Mat kukus 3 jam....