PARU GORENG BERSAMBAL

Tags

Paru Goreng Bersambal

Alah hai, macam dah habis kata2...nak tulis pun idea tak timbul2....Hari ni makan paru goreng bersambal, ala2 masakan Minang kot, tatau lah, depa punya resipi lain, hak ni ceQ belasah saja, janji sedap dimakan dan tak pingsan bila lepas makan!!!.....Terima kasih juga pada "Kak CT Delima", atas inspirasi masakan ni (kita jalan2 kat blog masak dia malam tadi sebelum tidur!!!)..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg paru
4 ulas bawang putih, diketuk
2 inci halia, dititik
3 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 camca besar gula melaka
1/2 camca besar gula pasir
Garam secukup rasa
7 biji cili merah*
6 biji cili padi (optional)*
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*
1/2 inci halia*
1 camca besar ketumbar*
1/2 camca besar jintan kasar*(*dikisar, tapi jangan halus sangat)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus paru bersama halia titik, bawang putih ketuk dan sedikit garam, hingga lembut. Sejukkan dan hiris nipis. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan minyak. Tumis bahan kisar bersama serai hingga harum. Kecilkan api dan terus menumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, gula melaka dan gula pasir, kacau rata.
  3. Tambah garam secukup rasa dan masukkan paru goreng, gaul rata dan masak hingga sedikit kering tapi masih lembap. Rasa dan jika ok matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat....