SINGGANG BEREMPAH

Tags

Singgang Berempah

Harum dengan bau rempah ratus, pedas berangin dengan gabungan cili padi dan lada hitam, masam2 manis dari asam gelugor dan tomato dan berperisa dari campuran bahan2 rencah...lauk2 biasa bagi kebanyakkan orang melayu kita...Sungguh sedap dihidangkan kala masih panas bersama nasi...walaupun pedas, sambal belacan jangan di lupa dan juga disulam dengan ulam-ulaman segar..sungguh memikat selera....Ikan tu terpulang, tapi kali ni mat guna ikan kembong....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kembong besar, siang, cuci bersih dan kerat 2 setiap ekor
1 biji tomato, dibelah 4
1 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
2 - 3 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "Maggi"
Garam secukup rasa
Air secukupnya
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
10 biji cili padi*
3/4 camca teh lada hitam biji*
1 1/2 camca teh ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan halus*(*ditumbuk hingga halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, masukkan serai dan tuang air secukupnya (anggaran 800 ml). Masukkan juga asam gelugor dan kiub ikan bilis. Biar mendidih.
  2. Masukkan ikan dan juga bunga kantan. Perasakan dengan garam secukupnya, kalau nak letak sedikit serbuk perasa pun ok (tapi mat tak guna, sebab dah ada kiub ikan bilis).
  3. Akhir sekali masukkan belahan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan hangat bersama nasi...Boleh ber"asap" telinga waa cakap sama luuu!!!!