KEK LAPIS STRAWBERRY

Tags

Kek Lapis Strawberry
Salam semua, Hehehe, berjumpa lagi..kali ni nak share N3 kek lapis penghabisan yang mat melapis semalam. Asal resipi dari kek lapis oreo, memandangkan Orea tak dak, mat guna apa yang ada dalam stok. Ingat tak dulu mat pernah cerita ada stok halwa strawberry yang dibeli masa pergi ke tanah tinggi Cameron?... Ada lagi berbaki, jadi mat ter fikir, kenapa tidak aku lapiskan dalam kek lais ni, alahh kan kita buat dia..dann hasilnya sungguh menarik dan rasa pun sedap sehhhh!..Mat kan kalau tak raya, jangan harap nak melapis, tak kosoo den, maleh.. Jenuh woo dok depan oven tu berjam2. Kalau terleka kang habis kek hangus. Tabik pada peniaga2 kek lapis Sarawak macam Dayang kek lapis dan juga Rozan Singapore, anda memang insan2 yang hebat....syabas!!..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram mentega (mat guna "Golden Churn)
10 biji telur gred A
150 gram gula halus @ gula kastor
100 gram biskut marie, dikisar halus
50 gram susu tepung atau creamer
100 gram susu pekat manis
180 gram tepung Hong Kong
1 camca teh strawberry paste
1/4 camca teh pewarna merah
Halwa strawberry secukupnya, hiris nipis2

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Putar mentega bersama gula halus hingga kembang dan gula hancur, guna kelajuan tinggi. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga pekat. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung Hong Kong, biskut marie kisar, susu tepung @ creamer dan juga susu pekat manis. Gaul rata.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak, satu biar pada kaler asal dan satu lagi dicampur dengan strawberry paste dan pewarna merah, kacau rata2.
  4. Masukkan tin kek tadi ke dalam oven selama 2 minit. Kaluarkan dan sudukan 4 camca besar adunan plain, ratakan dan bakar hingga masak. Buat lagi satu lapisan plain, dan susuh halwa strawberry rata2, bakar hingga peerang sedikit, gunakan fungsi api" grill", keluarkan dan tekan perlahan biar padat. Jika ada gelembun udara, cucuk dengan lidi sate.
  5. Lapis kan pula dengan perisa starberry, sebanyak 2 lapisan. yang ni tak payah letak halwa. Halwa hanya diletak pada warna adunan asal saja. Buat hingga siap, sejukkan sekejap dan keluarkan dari tin, sejukkan sepenuhnya atas jaringan...