ALMOND JELLY

Almond Jelly
Cakkk....hehe, jumpa lagi, adehh macam kurang betul pulak kan bila buat macam tu. Assalammualaikum semua para pengunjung blog tak kira di mana anda berada... Wahhh, lagi rasa tak betul..apa2 jee laah kann. Ok petang ni saja nak share satu resipi mudah, senang, ringkas dan boleh menyejukan tekak yang panas, badan yang panas dan juga mood yang panas. Biasalah kita manusia kan, memang ada kala mood panas. Mat pun ada kala panasss...hangin, tapi tetap buat2 biasa, relekss dan bertenang...kan Ben, jangan mudah marah, nanti darah tinggi naik..tak mo itu macam okey. Pernah dengar Almond Jelly..benda ni sebenarnya jelly berperisa badam dan dimakan ala2 cincau, makan dengan laici atau buah longan dalam tin...sedapp bila masuk dalam tekak tapi syaratnya mesti disejukkan.....nyamannn jeee..

BAHAN UNTUK ALMOND JELLY :-)
300 ml susu sejat "IDEAL"
200 ml air
3 1/2 camca besar penuh gula pasir
3/4 camca teh "Jelly" powder (mat guna konnyaku jelly powder)
3-4 titik esen badam (jangan banyak sangat, nanti pingsan!)
Pewarna ikut suka (kalau nak biar kaler putih pun ok)

BAHAN LAIN :-)
Air masak secukupnya
Sirap gula secukupnya
1 tin laici
Ceri merah untuk hiasan
Kiub ais secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PENYEDIAAN ALMOND JELLY :- Satukan susu, air, gula dan serbuk jelly dalam periuk, kacau rata dan jerang atas api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih. Matikan api, masukkan esen badam dan juga pewarna makanan pilihan (jika guna), kacau rata dan tuang dalam bekas 6 x 6 x 3 inci. Biar hilang wap panas kemudian simpan dalam peti sejuk hingga jelly mengeras.
  2. UNTUK ALMOND JELLY :- Jelly yang telah keras tadi, dipotong kiub atau ikut kreativiti masing2. Letak dalam mangkuk sesuai. Masukkan isi laici, jusnya, kiub ais dan air. Tambah sirap gula secukup rasa. Masukkan almond jelly tadi bersama ceri merah sebagai hiasan. Kacau perlahan dan boleh dihidangkan sebagai pencuci mulut...