MOUSSE MANGGA @ มูสมะม่วง

P1250463
Ohhhh....arghhh..nyamannyaaa...hmmm, alah tak cukup lah 1 gelas...tak pe aku belasah 2 gelas..haha, sedap nya mango mousse nie. Resipi mat ambik dari blog Kak Nor, di sini.. tapi resipi strawberry mousse dari Yani. Kak nor tukar guna mangga, jadi mat gebu pun sama, guna mangga juga, bukan mangga rumah atau majalah mangga tapi buah mangga a.k.a buah pelam (shhh belah pantai timur jgn sebut "buah pelam"..dosaaaa!!!..mat tatau yeaa kalau anda sebut jugaa..haa kan dah, sapa suruh sebut..ayooo.)...hadoi pitam kejap...mmmmmmmmmmm.. tarik nafas kejap......

P1250465
Amacam tak tergoda kee? Buat dia senang je, guna gelatin halal, tapi kan kalau nak try guna jelly powder pun boleh, guna sikittt jeee, pandai lah adjust, tapi mat belum derhaka lagi, cuma cadangkan saja, kang tak jadi jangan marah mat gebu pulak. Apa2 pun terima kasih mat pada kak nor secubit garam sebab ni idea dari blog dia, dan juga Yani....Jomm kita lihat resipi senang nihh...

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 gram gelatin (mat guna kurang lebih 1 camca besar)
100 ml air panas
200 gram isi buah mangga
50 gram gula halus (resipi asal 70 gram)
1 camca besar jus lemon (mat guna jus oren)
200 ml whipping cream

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kisar isi mangga dan gula halus serta whipping cream hingga sebati. Ketepikan. Masukkan gelatin dalam air panas dan kacau hingga larut dan jernih. Masukkan dalam kisaran buah mangga tadi bersama dengan jus oren, kacau hingga sebati.
  2. Tuang dalam bekas sesuai, simpan dalam peti sejuk hingga beku. Hias dengan potongan buah mangga sebelum dihidangkan. Sedap dimakan kala dingin..