URAP TAUGEH DENGAN KERANG.

P1250374
Selamat tengah hari semua, dah makan?...Mat baru je siap masak, alah hai masak biasa2 jee, dalam2 tu aku buat lah urap taugeh dengan kerang...Nak cerita pasal kerang ni, tu hari kan, tiba2 aku jadi tamak gila, beli kerang 4 kilo!!...tak madan dengan penduduk isi rumah 4 orang. Jadi bila dah rebus tu, isi dia bonda kupas dan simpan dalam peti sejuk. Tebiat mat gebu, selagi benda tu tak habis, aku punya lah risau, hmmm tu yang menderhaka segala benda letak kerang. Tu ada sikit lagi, plan nak masak lemak dengan pucuk ubi nanti, tu pun kalau aku rajin laa, kalau malas tak buat...Hati rasa tak bess ni, kepala pun macam ting tong....Ok lah, ting tong ke men tong ke, masak memang kena, biasalah dok berkepit dengan mak ayah lagi, anak mak koo aku ni, hahaha, nak malu apa, memang betul, bini boleh cari 3-4 orang, mak kita tu lah sorang...kannnnn...perghh sesi meluah perasaan 2011!!...pengsann >_<



BAHAN-BAHANNYA :-)

250 gram taugeh, buang ekor (mat tak buang sebab jenis taugeh kontot)

2 genggam isi kerang yang telah direbus (yang ni ikut budget memasing yea)

3 helai pucuk kunyit, mayang halus

1 cawan kelapa parut putih, pilih yang muda sikit

2 biji cili merah*

5 biji cili padi*

1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan*

6 biji bawang merah*

1 ulas bawang putih*

1/2 inci kunyit hidup*

2 inci isi cekur*

1/2 inci belacan* (*ditumbuk halus)

Garam dan gula secukup rasa



CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Taugeh dicuci dan toskan hingga kering. Gaul kelapa parut tadi dengan bahan tumbuk halus, gaul rata dan perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula (kalau nak renjis sikit serbuk perasa pun ok). Masukkan kerang, gaul hingga rata.
  2. Kemudia gaul taugeh dan hirisan daun kunyit tadi. Goreng tanpa minyak dalam kuali hingga taugeh sedikit lembut tapi masih rangup. Angkat dan hidangkan segera bersama nasi hangat dan lauk2 lain....