ANGLE HAIR WIF GREEN PASTE...NOT SO GREEN LAH!

P1260182
Aduhh......aku sudah pening, haha, assalammualaikumm, bz-bz, tu pasal baru sempat update blog. Baru balik beli barang sikit..aku geramm tau dengan ady budika...nanti koo ady, tak pe, ada ubi ada batas, tak menoreh kita menebas yea, aku dera koo pi ladang aku kat Sedenak nanti..siapp!!!. Hari ni pagi mat masak spaghetti angle hair guna paste hijau dari resipi Kak Ummi Kuantan Jelita..dari majalah Jelita lagi..tapi aku biasa lah, kalau tak derhaka mana boleh kannn... Waa kalau ikut kan hari ni, mat nak tulis satu cerita, sebab ada kesah "Isteri" berlagak bagus tadi aku nampak nkoo, hadoii...tu cerita lain kali lahh yeaa.. Ok sekarang kita semak resipi...Jommmm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak angel spaghetti
1 keping dada ayam, didadu
Taugeh secukupnya, dicuci dan toskan
1 keping tauhu, dadu kecil dan goreng kekuningan
1 biji telur, dikacau sedikit
1 camca besar sos tiram
1/2 camca besar sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana*
2 ulas bawang putih*
2 biji cili hijau*
1 biji tomato hijau*
1 kiub pati ayam MAGGI*(*dikisar halus)
Sedikit air
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Hirisan cili padi merah, untuk hiasan

CARA MEMBUTANYA :-)
  1. Rebus spaghetti dalam air mendidih bergaram hingga lembut, tos dan gaul dengan minyak. Ayam didadu, perap dengan sedikt garam dan serbuk lada hitam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan sos tiram ayam dan sos ikan, kacau rata. Masukkan tauhu, kacau rata dan tolak ketepi kuali, masukkan telur dan biar mengeras, kacau rata dan masukkan sedikit air.
  3. Masukkan spaghetti dan gaul rata. Masukkan taugeh dan kacau hingga sekata. Rasa dan jika kurang masin, renjis sedikit sos ikan. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan hirisan daun bawang dan cili padi hiris...