PENGAT LABU CHA-CHA....PENGAT南瓜粥恰恰

P1260179
Salam semua, selamat sejahtera, apa khabar...sehat ke, yang demam tu jangan lupa makan ubat, rehat cukup2 yea...kalau yang ketagih berblog tu macam...macamm...macam mat gebu kee..macamm...ehem ehem ke, janga lupa rehat cukup2. Ni tadi mat buat pengat labu, atas permintaan bonda, tapi pengat labu encer jeee, guna santan sikit..encer tu maknanya cair dalam bahasa Indon. Ni labiu baki tu hari, ada 1/2 biji saiz kecik, mat campur dengan bubur cha-cha dan juga biji sagoo. Kali ni guna gula melaka pulak. Resipi ni senang, blog mat sekarang ni semua resipi biasa2 jeee kan, senang dan mudah buat punya, bukan apa orang2 muda yang baru nak ke dapur boleh lah cuba. Bagi yang tak nak guna santan, apa kata cuba ganti dengan susu rendah lemak atau susu sejat....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 biji labu manis, buang biji, kupas dan didadu besar2, cuci dan toskan
1/4 cawan bubur cha-cha, cuci dan rebus hingga lembut, toskan
3/4 camca besar biji sago, cuci dan toskan
1 helai daun pandan, disimpul
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1/4 cawan gula pasir*
1 cawan air*(*dimasak hingga gula cair, dan tapis)
350 ml santan pekat
Air secukupnya
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus labu bersama secukup air (agak2 tenggelam labu) bersama daun pandan dan sago biji hingga labu 3/4 empuk. Masukkan air gula dan kacau rata. Masukkan bubur cha-cha dan tambah santan pekat.
  2. Bila mendidih, masukkan garam, kacau dan rasa jika perlu tambah gula secukup rasa, terpulang tahap kemanisan yang anda sukai, tapi pada mat, manis2 buah sudah memadai. Masak sekejap dan matikan api, hidangkan sejuk atau panas...