GULAI PEDAS NENAS DAN KUPANG.

P1260257
Waaaa..mengantuk gilaaa, sangap2 jee nih..lepas ni mat nak masak untuk kenduri pulak, tapi tak delah banyak mana sebab tugas telah diberi dan mat dipertanggungjawab masak nasi putih dan asam pedas ayam gaya "Johore", dah masak nanti mat share ok. N3 kali ni nak kongsi masakan mudah sangat, dan cepat, guna santan kotak dia, dan mat buat untuk sekali makan kami anak beranak, malas nak bertepek2, kang nampak macam tak laku jee kann..hahah, ini kira masakan ala2 nyonya pun ada, melayu pun ada..tak kesah lah, janji kita rakyat Malaysia... Ok mat tulis resipi senang sangat nihh....Jommm..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 biji nenas Sarawak @ nenas madu..
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 /2 cawan pati santan (mat guna santan kotak jee)
Air secukupnya
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
2 biji buah keras*
1/2 inci belacan*
2 biji cili merah*
6 biji cili padi*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan nenas, bahan kisar halus, serai dan air secukupnya dalam periuk, kacau rata dan jerang hingga mendidih. Masukkan kupang dan juga sedikit garam serta gula. Masak hingga nenas lembut.
  2. Tuang santan tadi, kacau perlahan dan kecilkan api, biar mendidih perlahan dan tambah asam gelugor. Rasa dan jika perlu tambah garam. Masak sekejap dan boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man...