LEMAK PEDAS AYAM DENGAN BUNGA TURI

P1260175
Salam tengah hari, sibuk ni hari, nak masukkan N3 pun macam tak sempat, tapi ok lahh on9 tepi dapur kan jadi sambil2 tu boleh masukkan N3. Hari ni masak biasa2 je. Semalam jalan ke blog Puan Nani Rostam, dia buat N3 pasal daun turi di sini...Mat terus teragak pulak nak memasak bunga turi, tapi kali ni nak campur dalam masak lemak cili padi ayam...erkk, dehaka ke, haha, biasa lah mat gebu kann...trademark aku derhaka resipi. Anda kenal Nani Rostam ni siapa?..nak tau pi blog dia baca betul2..nanti tau sapa dia okey.. Hari ni ada keje menunggu lagi, petang ni tak boleh janji ada N3 ke tak...ok semua kita lihat resipi yeaa..

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 ketul ayam, cuci bersih dan toskan
30 kuntum bunga turi, cuci dan toskan
2 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
700ml santan cair
250 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa (atau serbuk perasa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
30 biji cili padi kampung
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
2 keping hirisan halia
1 inci isi cekur
2 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan ayam, serai dan bahan kisar halus dalam periuk, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang santan cair dan biar mendidih, masuk asam gelugor.
  2. Masak hingga ayanm masak. Masukkan bunga turi, gaul rata dan tuang pati santan. Tambah garam secukup rasa, sedikit gula @ serbuk perasa. Masak sekejap sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...