YANG NI PUN SEDAP, ANAK-ANAK SUKA.

P1290266
Cer kira dah berapa kali menu ni diulang tayang kat DTS..Sah ingat punya, sebab terlalu kerap. kan mat dah kata, apa yang mat masak, tu yang aku letak..kata nak yang segar dari ladang (pinjam ayat "jiran" sekejap). Kalau nak yang bermusim, seminggu sekali leer baru update blog. Hari2 makan lauk yang aneh2 mana boleh jadi, kami kat kampung ni makan bahan2 yang selalunya dibawa balik dari farmville. Kali ni tumis air kentang, cendawan, telur dan soo hoon menjadi hidangan. Mat suka yang macam ni, ringan dan boleh hirup2 kuah dia. Nice kann... Lagi satu kalau sapa2 yang suka telur tu merah dia jangan kasi masak keras2, biar dia ada sedikit air..hmm lagi sedap. Tabur sediki lagi serbuk lada hitam sebelum dihidangkan...aduhh, lagi sedap, kena pulak cuaca mendung...2 mangkuk pun licin macam nih... Mat tulis resipi mudah ini yea, anda boleh masak nanti..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji kentang, kupas dan potong 8 setiap satu, rendam
5 biji telur ayam gred B, cuci dan lap kering
7 kuntum cendawan black fungus atau cendawan telinga kera
1/2 cekak soo hoon, kerat dan rendam
Tauhu kering @ fucuk secukupnya, kerat kecil dan rendam hingga lembut
1 kiub pati ayam "Maggi"
Air secukupnya
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, masukkan kentang dan masak sekejap. Tuang air secukupnya. Masukkan kiub ayam dan biar mendidih hingga kentang 1/2 empuk.
  2. Tambah fucuk (toskan) dan bila mendidih, perlahankan api. Pecahkan telur satu persatu ke dalam kuah, pastikan ianya tidak bertindih antara satu sama lain. Masak dengan api kecil hingga telur mengeras dan kacau perlahan.
  3. Masukkan cendawan telinga kera dan soo hoon, jika kurang kuah boleh tambah sedikit lagi air. Perasakan dengan garam secukup rasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan, ikan masin@ ikan goreng serta ulam-ulaman..