CHICKEN LASAGNE....BUAT ANAK DARA KU..

Tags

P1290778
Salam malam semua, mungkin ini entri terakhir hari ni, hmm penat lah, semalam mat cuti sehari dari blog, dah mula rasa nak menambah sehari lagi..tak boleh jadi nih, kata orang, berblog ni kalau mula dah rasa malas...hmm habis lah, memang mula manjang jeee, tak de entri. Ok kali ni mat share satu resipi mudah untuk membuat chicken lasagne. Atas permintaan anak dara ku, mat buat lah, tapi serius, tak makan masa lama, sambil santai2 pun boleh buat, senang sangat dan rasanya pun hmmm sedap... Takkan lah nak kata tak sedap, dah aku yang membuatnya. Mat buat sikit saja, guna bekas pyrex berukuran 7 inci x 5.5 inci x 2 inci. Minta maaf sebab mat tak sempat nak ambik gambar langkah demi langkah, bukan apa, mengerjar masa tadi, takut lambat....Ok semak resipi pulak...jommm..

BAHAN INTI AYAM :-)
1 cawan isi ayam cincang (mat guna jenama Ayamas)
1 biji tomato, buang biji dan cincang halus (mat guna plum tomato)
1/2 camca besar rempah kari daging
1 biji bawang holland, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping hirisan nipis halia cincang halus
2 camca besar sos tomato
1/4 parutan biji buah pala
Garam secukup rasa
2 helai bay leaf
Serbuk lada hitam secukupnya

BAHAN SOS PUTIH :-)
300 ml susu segar
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/4 camca teh parutan biji buah pala
Lada hitam serbuk secukupnya
1 keping keju cheesedale (optional)
Garam secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
Kepingan lasagne secukupnya
Keju mozarella secukupnya, hiris nipis
1 biji tomato hiris bulat
1/2 biji green capsicum, didadu
1/2 biji yellow capsicum, didadu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI AYAM :- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, halia dan bay leaf. Tumis hingga layu. Masukkan rempah hari, serbuk lada hitam, sebuk buah pala, sos tomato dan tomato cincang, kacau rata dan masak hingg rempah garing dan tomatu hancur. Tambah daging ayam tadi dan masak hingga kering dan ayam masak, perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Sejukkan.
  2. UNTUK SOS PUTIH :- Masukkan tepung dalam periuk, tuang susu dan kacau dengan whisk hingga tepung larut. Masak atas api sederhana, dan kacau hingga pekat. Tambah keju cheesedale (jika guna), serbuk lada hitam dan serbuk buah pala tadi. Kacau rata, tambah garam jika perlu. Kacau sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api, biar sejuk.
  3. UNTUK LASAGNE :- Didihkan air, letak sedikit garam dan minyak zaitun, celur kepingan lasagne satu persatu hingga lembut, tos dan letak atas bekas yang dilenser sedikit minyak zaitun (mat guna dalam 6 keping macam tu). Panaskan oven pada suhu 180C, lenser bekas berukuran 7 inci x 5.5 inci x 2 inci dengan mentega. Sususn 2 keping lapisan lasagne, sapu 1/2 bahagian sos putih, tabur 1/2 bahagian bahan inti, lapis dengan 2 keping lasagne, tabur sedikit parutan keji dan tabur cincangan capsicum, lapis dengan 2 keping lagi lasagne, sapu baki sos putih, tabur bahan inti, susun tomato yang dihiris dan susun kepingan keju mozarella yang telah dihiris nipis. Bakar dalam oven selama 35 minit atau hingga kuning keemasan. Hidangkan suam.....