LEMAK KETAM NENAS BERSERAI

P1290802
Salam semua, dah makan ke belum.. Hari ni mat masak ketam, waaaa, menyepit lah aku kejap lagi, jadi jangan datang dekat2, kena sepit kang. Sebenarnya mat memang sejak2 ni rasa macam tak berapa nak rajin memasak lah, hmm masalah gak nih. Ketam ni abah mat beli pagi tadi, dia memang suruh masak dengan nenas Sarawak yang ada sebiji. Nenas tu pun ambik kat farmville depan rumah. Sedap ketam tu isi dia penuh, harap2 tak delah mat gebu bergaru2 nanti kan. Ketam kalau masak lemak di Johor ni, kami suka juga letak nenas atau pun timun sebagai penambah perisa, ada juga yang letak belimbing buluh, macam resipi udang yang mat masak tempoh hari tu.. Ok kita semak resipi dia pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg ketam bunga (sepit biru)
1 biji nenas sarawak, saiz sederhana
4 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
300 ml pati santan
1500 ml santan cair
1 keping asam gelugor
Garam dan secubit gula

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
Secubit belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ketam disiang, kerat kaki2 kecilnya, buang kotoran cuci dan toskan. Masukkn ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, serai dan asam gelugor. Masak hingga mendidih dan ketam bertukar warna. Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih.
  2. Tambah nenas, masak hingga nenas lembut sedikit, tuang pati santan, masukkan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api kecil hingga mendidih, kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...