MEMANG HABIS IDEA NAK MASAK....

P1290776
Salam petang, huhu, memang blurr betul nak masak, tatau dah..bahan2 mentah yang ada semua mat tak kenan. Tanya abah mat, nak masak apa lah hari ni, dia seperti biasalah, suka hati nkoo lah apa nak masak...terpening sudah, mat tengok apa yang ada, fucuk atau tau kering ada, selalu depa ni suka masak lemak, tu je lah yang aku masak. Janji makan, mat pun tak kesah, aku ada singgang ikan pun ok dah, tapi nanti orang tak nak pulak. Satu kelebihan masak lemak macam ni, anda perlu lauk sampingan yang agak minima, cuma perlu sambal belacan dan ikan goreng/ikan masin dan nasi panass....settle dah, jomm semak resipi ,senang sangat nih..

BAHAN-BAHANNYA :-)
Fucuk atau tauhu kering secukunya, dipotong kecil
1 camca besar udang kering, rendam
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam
200 ml pati santan
1 liter santan cair
1 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Fucuk direndam hingga lembut, toskan. Masukkan ke dalam periuk bersama hirisan bawang besar, bawang putih dan udang kering. Tuang santan cair, kacau dan masak hingga mendidih, kalau kurang kuah, tambah sedikit air.
  2. Kemudian masukkan soo hoon (toskan), kacau dan masak sekejap. Tuang pati santan dan perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula, kacau dan biar mendidih dengan api sederhana sambil dikacau selalu, rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkang bersama nasi, sambal belacan dan ikan masin...