KHAS UNTUK KANAK-KANAK...

Tags

P1290905
Salam, hehe, nama je khas untuk kanak2, tapi mak pak dia pun boleh gak sapu makan sama. Ini cuma daging kicap halia, tapi kanak2 suka sebab rasa dia tak pedas dan kurang berempah. Hari ni anak2 buah mat ada bersama, jadi mat masak lah ajak dia orang santap sekali. Masak pun dalam 500 gram, sebab ni daging jenis pejal, kenalah mat rebus hingga empuk bersama halia dan bawang putih. Mat tinggal kan 4-5 ketul daging bersama sedikit sup untuk anak buah yang kecil sekali tu... Budak2 ni selalunya suka yang simple, tak nak yang terlalu berempah dan pedas (dalam gambar tu cuma bagi perhias, mat tabur lah cili hiris).. Hmm sejak2 ni serius lah, nak tulis entri rasa macam hambar....moga kita lebih bersemangat lepas ni, insya Allah....Jom semak resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging pejal, hiris nipis, cuci dan toskan*
1 inci halia tua, hiris nipis*
4 ulas bawang putih, dititik*(*direbus hingga empuk)
1 inci halia muda, hiris nipis
1 biji bawang besar, hiris bulat
2 batang leek, kerat pendek dan rendam
3 ulas bawang putih dititik
1 camca besar penuh sos tiram
4 camca besar kicap manis
1 camca besar kicap cair
Hirisan daun bawang dan cili merah sebagai hiasan.

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan halia muda dan bawang putih hingga harum, masukkan daging rebus tadi (asingkan stoknya) dan goreng sekejap. Masukkan sos tiram, kicap manis dan kicap cair, kacau rata dan masak sekejap.
  2. Tuang air rebusan daging tadi, masukkan leek (toskan dahulu) dan bawang besar. Masak dengan api sederhana hingga bawang dan leek lembut tapi masih rangup. Rasa kuahnya dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang dan cili merah untuk hiasan. Hidangkan...