SPAGHETTI OLIO TUNA..

P1290788
Salam dan bertemu kembali, ni sebenarnya kan mat buat ini untuk sarapan pagi, tapi post dah lewat petang sikit. Mula2 nak post tengah hari, tapi rasa tak sesuai pulak, jadi mat post lah waktu2 macam ni. Spaghetti Olio ni kira cara masak paling ringkas dan rasa dia asli. Mat selalunya suka letak buah zaitun dan jeruk capers tapi kehabisan stok pulak. Yang ni mat letak tuna, capsicum dan bahan2 lain. Satu lagi mat guna spaghetti jenis halus tu apa orang panggil angle hair. Pstt nampak tak helaian daun atas spaghetti tu?..Kalau nak tau itu lah daun"Basil". kalau yang tempatan tu kita panggil sweet thai basil.. Yang ni mat beli kat JJ, ada jual dalam pasu2 kecil, kira tumbuhan dengan subur. Sesuai untuk hiasan dapur juga. Ok jom semak resipi mudah ni...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak spaghetti
1/4 biji green capsicum, dadu
1/4 biji yellow capsicum, dadu
1/4 biji ren capsicum, dadu
1 biji plum tomato, dadu
1 tin ikan tuna, toskan dan pecah2kan isinya
1 biji bawang holland, dadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 camca teh Italian mix herbs
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak zaitun untuk menumis
Basil segar, untuk hiasan (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan air hingga mendidih, letak sedikit garam, kemudian masukkan spaghetti, rebus hingga lembut atau mengikut arahan pada paket nya, toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan hirisan bawang hollan, bawang putih dan juga tomato plum tadi, tumis hingga semua layu. Masukkan lada hitam, Italian mix herbs dan capsicum hijau/kuning. Kacau rata dan biar capsicum lembut.
  3. Masukkan tuna, kacau dan tambah spaghetti, gaul rata dan tabur sedikit garam, sambung memasak untuk seketika lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur herba basil segar sebelum dihidangkan...