NASI BERIANI YOGURT MANGGA....

P1290691
Assalammualaikum, apa kes lahh si mat gebu ni kan, memalam buta, dah nak tidur, ada ke dia post entri nasi beriani yogurt mangga?...Hehhe, apa nak buat, ni siang tadi masa ketat, malam ni baru longgar sikit, tapi mat gebu memang ketat memanjang...perghh!!.. Buat ostad JiJi Al- Geli-geli....jangan terpengsan okehh, lagu doraemon lemas tu not badlah, tapi pcm tak suka lemas2...hehe. Pagi tadi mat memang plan nak masak nasi beriani, sebab utama dia kan, ada lauk "Rendang Lipis" yang Kak Ummi Kuantan bagi tu hari, mat simpan dalam freezer, bila nak makan, panaskan...sesuai sangat dengan nasi tu, then buat lah acar mentah sebagai pelengkap...ok settle sudah. Kalau anda nak gandingkan dengan kurma ayam ke, atau ayam masak merah pun ok juga...


Acar mentah tu mat guna apa2 saja yang ada dalam peti sejuk. Ingat resipi udang lemak nenas?. Mat ambik sikit nenas tu sebagai salah satu bahan acar mentah. Kadang2kan, nasi macam ni, perlukan lauk yang minima saja, kalau banyak sangat nanti jadi konpius, tatau nak makan macam mana. Mat gandingkan dengan rendang Lipis pemberian kak Ummi. Sedap lah rendang tu, rasa dia kan tak keras sangat, mild saja dan serdak dia pun sedap. Terima kasih Kak Ummi.. Ok mat share resipi nasi tu yea...acar mentah tu mat letak juga lah...

NASI BERIANI YOGURT MANGGA....

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 1 jam, toskan
4 cawan air
1 cawan susu sejat "Ideal"
1 cawan yogurt perisa mangga (guna 1 bekas yogurt 135 gm + air jadikan 1 cawan)
1 camca besar penuh rempah beriani (mat guna jenama Baba's)
1 helai daun pandan, simpul
1 biji tomato merah, buang biji dan cincang halus
1 kiub ayam "maggi" (optional)
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning
Hirisan daun sup, sebagai hiasan
Bawang goreng, sebagai hiasan (tak letak, tak de stok)
2 camca besar minyak sapi

BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, dadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 inci halia, hiris nipis
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pala
5 kuntum bunga cengkeh

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan semua bahan tumis dan tumis hingga harum. Masukkan tomato cincang dan tumis hingga layu. Tambah beras dan goreng sekejap, anggaran 30 saat. Matikan api.
  2. Alih beras tadi dalam rice cooker. Tuang air, susu dan bancuhan air + yogurt mangga tadi. Masukkan daun pandan, kiub ayam (hancurkan), dan garam secukup rasa, kacau beras tadi. Kemudian masak seperti biasa.
  3. Bila nasi kering, titiskan pewarna kuning pada beberapa bahagian nasi. Biar nasi betul2 masak. Gemburkan dengan chopstick. Tabur hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Nak tabur kismis pun boleh..

ACAR MENTAH MERIAH...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji timun, hiris nipis
1 batang lobak merah, hiris nipis
1 bij bawang besar, mayang halus
1 biji cili merah, hiris halus
1 cawan hirisan nenas
1 camca besar cuka makan (mat gune jenama Jalen)
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali garam dan gula. Gaul rata. Tambah sedikit garam dan gula secukup rasa. Simpan dalam peti sejuk sebentar sebelum dihidangkan bersama nasi beriani yogurt mangga. Selamat mencuba untuk semua!!..