10 MINIT JEE...DAHH SIAP...

Tags

rsz_dsc_3336
Salam...hadoi hari ni sungguh terburu2, balik beli barang dapur terus masak. Tadi mat pi beli barang2 dapur, di Econsave kemudian baru ke Tesco... Serius, nak cerita. MYDIN, bukan pilihan mat gebu, cuma ada juga barang yang memang kena beli kat MyDin...Satu sebab yang mat kurang minat. Sayur2an dia agak kurang, dan sekarang ni macam MyDin baru bukak ladang kangkung..bertimbun kangkang, tapi barang2 runcit ada masa murah di Mydin. Econsave pilihan terbaik jika nak beli sayur2 segar (tapi ikut masa juga lah). Ikan pun boleh dikatakan memuaskan. Kalau di Tesco pun tidak mengecewakan, boleh dikatakan lengkap juga, selain luas dan hendak memilih dan membeli pun agak selesa. Ini mat sebut pasaraya besar yang terpaling hampir..kalau mat dok JB, semua pasaraya aku komen..Tapi kalau JJ, nak cari barang yang susah dapat, insya Allah boleh. Ok kita semak resipi, tak yah bagi tau nama pun dah tau itu Singgang Rebus Ikan Kembong, senang dimasak 10 minit je dah siap....

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kembong, siang dan cuci bersih, kalau suka boleh kerat 2
5 biji cili padi hijau, belah 2
5 biji cili padi merah, belah 2
2 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis
Garam secukup rasa
Secubit gula
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam periuk, masukkan air secukupnya (anggaran 3 1/2 cawan), bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit, halia, asam gelugor dan kiub ikan bilis. Kacau dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan ikan dan juga cili padi hijau dan merah. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak dengan api perlahan hingga ikan masak. Rasa kuahnya, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.