YESSS!!!....AKHIRNYA AKU BUAT JUGA.

Tags

rsz_dsc_3359
Syukur alhamdulillah, akhirnya terlaksa satu misi yang tertangguh sejak 3 hari lepas atas sebab2 yang tidak dapat mat elakkan. Dan nasib baik buah blueberry masih ok, cuma ada sebiji dua saja yang kecut..huhu kecut pun kecut lahh ku letak juga, mahal kan blurberry, takkan nak buang, tapi kalau dah uzur sangat terpaksa lahh. Hmm, 3 hari lepas mat dah siap2 buat pastry dia, tapi tak dann nak buat tat, sebab ada tetamu. Esoknya pun sama..masih perlu melakukan kerja2 lain dan mat sebenarnya jika ada orang yang kita kurang kenal, nak membuat tu rasa kekok dan mulalah rasa sumthing wrong wif me...arghhh!!...haha...takpe..hari ni dah buat pun fresh blueberry cheese tart...aduh panjang beno namanya..

rsz_dsc_3396
Tadi mat dah makan satu hiris macam dalam gambar atas ni...dannnn...serius lah bukan nak masuk bakul sendiri angkat...rasa diaa...Ohhh heaven..hmm, tapi nasib mat gebu lah kan, sebab ada cheese bagai, had aku melantak tu lah mcm kat atas tu..tapi kan..kan..kan..esok macam nak cilok sikit lagi laaa....grrrr...cobaaannn....dan..godaannnn. Mat guna acuan tat bersaiz 6 inci dan kurang lebih 150 gram fresh blueberry. Sebelum mat letak buah dan cream cheese, base dia yang telah mat blind bake, mat sapu dengan blueberry filling, letak cheese dan tabur fresh blueberry. Lepas masak, biar dia sejuk dalam oven. Lepas tu simpan dalam peti sejuk 1 -2 jam, lepas tu ayak dengan dusting powder atau gula aising, kemudian boleh lah hidangkan...makan selow2 ok...mesti rasa seksi sangat..terangkat kaki semua...ada yang jatuh kerusi juga...hahahaha.. pitamm >__< .. Ok..cukup lah merepak, jom semak resipi.. Tapi sebelum tu mat nak share satu tips kat sini....Terima kasih yea..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bahagian pastry..resipi di sini
150 gram blueberi segar
3 camca besar blueberry filling

BAHAN INTI CREAM CHEESE :-)
150 gram cream cheese
20 gram mentega
1 kuning telur
2 camca besar gula aising
1 camca teh esen vanilla
4 camca besar whipping cream

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KULIT TAT :- Ambil 1/2 bahagian pastry, canai antara dua lapisan plastik pada ketebalan 1/4 cm, dan biar besar dari acuan tat bersaiz 6 inci (guna acuan tat yang base dia boleh tanggal punya..ya Allah bahasa aku!!..haha). Kemudian, tanggalkan plastik dan terbalikkan pada acuan, kemaskan dan potong lebihan pastry. Cucuk permukaan pastry dengan garfu. Kemudian alas dengan kertas minyak atau aluminium foil, tuang kekacang dalamnya (mat guna kacang soya) dan bakar 20 minit pada suhu 190C. Kemudian angkat kertas dan kekacang tadi. Sambung bakar lagi untuk 7 - 8 minit lagi hingga dasarnya keperangan sedikit. Keluarkan dari oven dan ketepikan sebentar. (untuk melihat cara "blind-bake", boleh klik sini....).
  2. UNTUK CHEESE FILLING :- Putar cream cheese, mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan whipping cream dan kuning telur, putar lagi hingga licin dan tidak berbintil2. Akhir sekali tambah esen vanilla, putar hingga sebati. Ketepikan.
  3. UNTUK FRESH BLUEBERRY CHEESE TART :- Sapukan blueberry filling pada dasar kulit tat tadi, ratakan. Kemudian tuang cheese filling 3/4 penuh. Tabur fresh blueberry atau kalau anda ter amat rajin, susun bagi nampak lawa..kalau budget lebih, topup lagi blueberry kasi penuh. Kemudian sambung bakar pada suhu 170C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaan tat kental. Sejukkan dalam oven, bila hilang wap panas, masukkan dalam peti sejuk 1 - 2 jam. Ayak dengan gula aising dan boleh hidangkan...Mat minta maaf sebab tak sempat nak ambik gambar langkah demi langkah...huhu..sori yea.